През лятото всеки ден пием по една бира
Секция: ЛЮБОПИТНО
21 Юли 2021 08:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
През лятото всеки ден пием по една бира

/КРОСС/ С позитивни прогнози за развитието на бирената индустрия пивоварите посрещат професионалния си празник Илинден. Тази година той е емблематичен, защото Съюзът на пивоварите отбелязва 30-я си рожден ден. Сдружението е лидер в реализирането на редица проекти за устойчиво развитие и растеж на целия сектор.

Към момента в България са регистрирани 37 производители на бира, от които големите компании са 3 на брой, малките и средни пивоварни - 8, а останалите 26 са микропредприятия.

По данни на СПБ, продължават инвестиционните и други проекти в повечето пивоварни, като за 2020 г. вложенията в ДМА са 37 млн. лв, а само за първото полугодие на 2021 г. са 20 млн. лв. Продуктовото портфолио в бранша е изключително разнообразно и всяка година се обогатява с различни марки и стилове бира. За последните 12 месеца на пазара са пуснати над 35 нови предложения и асортимента пиво.

Актуалните данни от първото шестмесечие на тази година показват, че биреният пазар в страната е на нивата от 2020 г. Продажбите на пиво са 2 400 хил. хектолитра. докато в предкризисната 2019 г. през същия период са реализирани 2 526 хил. хектолитра. Разпределението на пазара по опаковки показва, че се възстановява тенденцията за намаляване на дела на продажбите на бира в пластмасови бутилки, който е 54%. Стъклените бутилки са 20% от пазара, а кеновете - 23 %. През последния месец има увеличаване на консумацията на наливна бира - 6% от пазара.

Общата картина на пазара на бира няма да е цялостна без мнението и предпочитанията на потребителите. През летните месеци всеки ден пълнолетният българин изпива по една бира. 58% от сънародниците ни поне веднъж месечно консумират безалкохолна бира, особено, ако имат намерение да шофират. Резултатите при дамите показват, че те предпочитат нискоалхолните или безалкохолните бири с плодови или билкови аромати и свеж вкус. През лятото близо 50% от жените пият бира поне веднъж месечно, а всяка трета българка - поне веднъж седмично.

Според маркетинговите изследвания, за избора на българския консуматор на пиво най-важен е вкусът на напитката, нейната опаковка и видът/стил бира, а едва след това се нареждат цената и марката. Според най-новото репутационно проучване за бирената индустрия, проведено в 31 европейски страни, българските пивовари са с най-висока репутация в Европа. Почти 90% от сънародниците ни дават изключително висок рейтинг на бирения бранш в страната. Зад тази впечатляваща оценка най-вече стои дългогодишният опит, традиции, добри практики и целият човешки и бизнес потенциал на българската пивоварна индустрия.

"На европейската карта на индустрията, по обем на продажбите на бира България вече е на 11 място. За миналата година дори има леко повишаване на износа на българска бира. По данни на Пивоварите на Европа, поради периодичните затваряния на заведенията, въведените ограничения и стагнацията на туристическите пътувания, пазарът на бира в страните от ЕС през 2020 г. има спад от 9%. Добавената стойност от производството и продажбите на бира общо за ЕС е намаляла с 15 млрд. евро - от 60 млрд. през 2019 на 45 млрд. през 2020. Заради локдауна в повечето държави и затворените обекти на ХоРеКа, индиректната работна заетост, генерирана от продажбите на бира в ЕС е намаляла с 800 000 работни места. Според анализаторите, картината е възможно да се промени през следващата година, но това може да се случи с помощта на ЕК и правителствени мерки в подкрепа за индустрията", коментира изпълнителният директор на СПБ Ивана Радомирова.

Въпреки трудностите от пандемията, пивоварният сектор както в страните от ЕС, така и у нас продължава да се развива и да изпълнява всичките си саморегулаторни ангажименти. Точно преди един месец, по повод отговорностите си за прозрачност към потребителите., на среща с комисаря по здравните въпроси в ЕК Пивоварите на Европа представиха напредъка в изпълнението на общоевропейския си ангажимент за доброволно отбелязване на списъка на съставките и енергийната стойност на напитката. Понастоящем 93% от продадената в страните от ЕС бира има списък на съставките и 86 % - на енергийната стойност. В това отношение България отново е един от лидерите в ЕС, тъй като 100 % - т.е. всички произвеждани в страната бири, имат списък на съставките, а 98 % на енергийна стойност.

Съюзът на пивоварите продължава реализирането и на редица други проекти с акцент върху зелените инициативи, отговорната консумация и етичните корпоративни стандарти. През 2021 г., под егидата на Съюза на пивоварите, браншът отбелязва три емблематични юбилея - 140 г. българска пивоварна индустрия, 65 г. пивоварна наука и 30 години от създаването на СПБ. По случай юбилейните годишнини и цялостния си икономически и социален принос, СПБ получи наградата Икар на БСК, а само преди няколко дни журито на b2b Media Awards 2021 присъди на СПБ първо място в категорията Успешна комуникационна кампания на бизнес асоциация, което е поредното потвърждение за достиженията на пивоварната общност.