Хиляди пациенти са с пост-COVID синдром
Секция: Здраве
21 Юли 2021 09:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хиляди пациенти са с пост-COVID синдром

/КРОСС/ Медици искат клинична пътека за преболедували COVID-19, тъй като пациентите, които проявяват пост-COVID синдром, вече са хиляди. Това отчитат лекари от Александровска болница, където действа единствената програма за наблюдение на вече преболедували, съобщи NOVA.

Пост-COVID синдромът е комплекс от заболявания, които могат да се проявят при пациенти, които вече са преболедували вируса. Най-често това се случва няколко месеца след заболяването. Не е изключено състоянието да се влоши до степен, която изисква лечение в болница. Проблем обаче лекарите виждат в липсата на алгоритъм, по който да приемат и лекуват тези пациенти.

Над 1 000 преболедували за по-малко от седем месеца са потърсили консултация само в  белодробната клиника на Александровска болница. Част от тях е прегледала професор Даниела Петрова. Право на безплатен консултация получават благодарение на единствената действаща програма за наблюдение на пациенти, прекарали вируса.

Около 10% от консултираните са приети в болница, изчислява професор Петрова. „В никакъв случай твърдението „Източване на здравната каса” няма място в случая, защото това са хора, които имат нужда от активно лечение”, каза тя. 

Трудна обаче е сметката колко струва лечението на един пост-COVID пациент. Липсата на алгоритъм затруднява работата на медиците.

„Тези пациенти имат и други оплаквания. Всичко това налага консултация и с други специалисти. Има един проблем - ние не можем да хоспитализираме пациенти от пътека в пътека, защото отново може да се спекулира, че това е източване на Здравната каса”, каза още .

Затова лекари настояват подобно лечение да се регламентира.

„Това е проблем на хората, които тогава са менажирали системата. Включително на проф. Салчев. След като не си създал тази възможност, какво правиш - принуждаваш лекарите да извършат административни нарушения. Ами твоето поведение какво е”, попита проф. Диян Енчев от „Пирогов”.

Цялостно да се преосмисли начинът на финансиране на болничната и доболничната помощ ще е от по-голяма полза за обществото, смятат адвокати по медицинско право.
„Не е достатъчно просто да се каже да има една пост-COVID пътека, а да се каже какво ще включва тя. Защото сме изправени отново пред казуси дали определено състояние е усложнение от коронавирус, или не”, каза адвокатът по медицинско право Мария Петрова.