Специални апарати вече мерят вълнението на морето и температурата на водата
Секция: Наука
21 Юли 2021 09:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Специални апарати вече мерят вълнението на морето и температурата на водата

Опазването на буйовете в морето обаче се оказва нелека задача за служителите на НИМХ-Варна

/КРОСС/ Специални апарати, които измерват вълнението на морето и температурата на водата, са инсталирани по българското Черноморие. Проектът е на Националния институт по метеорология и хидрология във Варна и ще улесни работата на синоптиците, които досега са преценявали на око вълнението на морето, а температурата на водата измервали с термометър от брега. Информацията е важна най-вече за корабоплаването в западната част на Черно море, но може да се ползва и от гражданите, предаде БНТ.

Метеорологичните буйове са разположени в различни точки по цялото Черноморското крайбрежие.

"Поставихме 6 буя за данни, които са разположени на Шабла, Калиакра, Варна, Емине, Бургас и Ахтопол. От тези буйове получаваме данни за височина на морската вълна, направление, откъдето идва вълнението, периода, през който преминава отделната вълна, температура на морската вода, посока, скорост на вятъра над водната повърхност. Целта беше с поставянето на тези буйове и автоматизиране на тази система с тази апаратура да се правят вече професионални инструментални измервания, които се по-чести и могат да се обработват съответните анализи", каза директорът на НИМХ-Варна Иван Иванов пред БНТ.

Данните, които апаратите предоставят, са необходими и за метеорологичния обмен между България и чужбина.

Има специализирана група по морска метеорология в Националния институт по метеорология и хидрология в София, които използват тези данни в техните модели. И след като се натрупа база данни, те ще се обработят и предоставят на проектанти, които в бъдеще ще проектират инфраструктурни обекти, допълва Иванов.

Данните от измерванията се разпространяват в реално време и могат да се ползват и от гражданите. Те се обновяват на всеки половин час и се публикуват в страниците на БТА и на Националния институт по метеорология и хидрология. Опазването на буйовете в морето обаче се оказва нелека задача за служителите на филиала във Варна.

Има много рибари и особено тези, които се занимават с тралене за по-масово ловене на риба, има опасност тези буйове да попаднат в техните мрежи. Най-трудното е да намерим подходящо място, където да ги закотвим, за да не ги скъсат или разрушат. Или отделно някой кораб да ги удари...отделно имаме и вандализъм. Вече има един в Бургас, който го отрязаха и го откраднаха. Добре, че има джипиес, че успяхме да го намерим, каза Иванов.

Апаратите редовно се нуждаят от почистване и поддръжка, за да не се покрият с водорасли и миди. Затова профилактика се прави на всеки 3 месеца.

Наемам лодка, с която ми помагат колеги и съответно ги издърпваме на лодката, почистваме ги внимателно, защото те са пластмасови, не можем да ги драскаме с твърди предмети, обяснява Иванов.

За да получи средства за купуване и поддръжка на апаратурата, Националният институт по метеорология и хидрология във Варна участва в консорциум с още осем научни института и университета у нас. Те са кандидатствали за финансиране от държавата с проекти от Националната пътна карта за научна инфраструктура.