Изкуственият интелект се настанява бавно, но трайно в домовете ни
Секция: Технологии
21 Юли 2021 13:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изкуственият интелект се настанява бавно, но трайно в домовете ни

/КРОСС/ „Умните къщи" ще съчетават в себе си системи за „тесен" изкуствен интелект, с които вече разполагаме, каза пред Радио София футурологът Мариана Тодорова, автор на книгата „Изкуственият интелект". Това означава в едно домакинство всички електроуреди да бъдат свързани в система и да бъдат снабдени със сензори за интернет на нещата. Такава организация би дала възможност собственикът да заложи програма със своята диета и „умният" хладилник да поръчва автоматично храните, от които има нужда, когато те свършат.

По подобен начин може да се осъществява регулирането на отоплението и осветлението в дома. Тези къщи ще могат да закупуват самостоятелно електричество на по-ниска цена от други сгради и обекти, които го произвеждат. Фасадите ще бъдат изработени на принципите на 3D и 4D принтирането, като ще могат да променят характеристиките си през различните сезони, благодарение на което ще се отличават с висока ефективност.

Мариана Тодорова очаква до 10 години масово да се премине към „умни домове" с тесен изкуствен интелект, тъй като технологиите в тази област не са много скъпи и са налични.