Първи внесени законопроекти в НС: За пенсиите, за личната помощ, НСО и за Комисия по ревизия
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Юли 2021 14:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първи внесени законопроекти в НС: За пенсиите, за личната помощ, НСО и за Комисия по ревизия

/КРОСС/ Първите внесени законопроекти в деловодството на НС вече са факт. Депутатите от „Изправи се БГ! Ние идваме!" внесоха законопроекти за преизчисляване на пенсиите, промените в Закона за личната помощ и в НСО, както и решения за създаване отново на Комисия по ревизия и за изслушване на служебните министри на вътрешните работи и на правосъдието, както и на главния прокурор Иван Гешев.

Промените в Кодекса за социално осигуряване предвиждат преизчисляване на пенсиите от 1 септември т г., така че индивидуалният коефициент на лицата да се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г. - 889,90 лева.

Предлаганото от коалиция "Изправи се БГ! Ние идваме!" преизчисляване на пенсиите би струвало 185 милиона лева на месец.

Ако пенсиите, отпуснати до края на 2019-а, бъдат преизчислени със средния осигурителен доход за 2018 та година, това означава, че 75 на сто от пенсионерите ще получат увеличение, като ще бъде намалена разликата между старите и новите пенсии.

Предлага се още помощ от 120 лева да получат и пенсионерите с пенсии до 300 лева . Средствата вече получиха тези, които са с пенсии между 300 лева и 1 стотинка и 369 лева, колкото е линията на бедност.

Това предложение ще осигури по 120 лева на още 733 хиляди пенсионери и би струвало допълнителни 88 милиона лева .

Промените в Закона за личната помощ връщат отменените в края на миналата година текстове, което ще позволи на хората с увреждания да имат личен асистент и в празничните дни, и след 17:00 ч. в делничните.

Увеличава се заплащането на личните асистенти. А с промените в Закона за НСО се премахва специализираният транспорт за бивши премиери и председатели на парламента, за членовете на Конституционния съд, кмета на столицата и главният прокурор.

Предлага се и Бюрото за защита към главния прокурор да премине под ръководството на Министерството на правосъдието.

От „Изправи се БГ! Ние идваме!" искат да се възстанови и разшири дейността на т.нар. Комисия по ревизия, както и да бъде създадена нова временна комисия за разследване на полицейското насилие по време на протестите през лятото на 2020 г. и за незаконното подслушване.
Внесено е и искане за изслушване на служебния министри на вътрешните работи и на правосъдието относно главния прокурор Иван Гешев.