Димитър Ганев: Ако ИТН предложи кабинет, ще бъде гласуван
Секция: Анализи
21 Юли 2021 14:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Димитър Ганев: Ако ИТН предложи кабинет, ще бъде гласуван

/КРОСС/ "Ако ИТН предложи кабинет, той ще бъде гласуван", Тази прогноза направи пред БНР социологът и политолог Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд", като уточни, че може да е с гласовете, които днес избраха Ива Митева за председател на 46-ото Народно събрание - партиите на протеста и ДПС, но може и с по-различно мнозинство:

"Каквото и мнозинство да имаме при гласуването на евентуален кабинет, предложен от ИТН, това не означава, че това ще е мнозинството в бъдещия парламент. Много е вероятно мнозинството да претърпява промени в рамките на 46-ото НС - по определени инициативи да гласуват заедно с ДПС, по други - с БСП, не изключвам след месеци за определена инициатива да има и мнозинство от ИТН и ГЕРБ".

По думите на Ганев т.нар. партии на протеста не са хомогенна спойка и прогнозира след около година да започнат търкания между тях.

Според политолога с предложението на Кристиан Вигенин за председател на парламента БСП са направили политически ход, с който са искали да покажат, че не са в същата позиция, в каквато бяха в 45-ото НС:

"Новата им роля е, че няма да подкрепят безпрекословно инициативите и предложенията на партиите на протеста. Това се наложи заради това, че партиите на протеста нарекоха БСП партия на статуквото".

По думите му ДПС ще е по-лесният партньор в парламента, по-лесно ще се намира подкрепата му, отколкото БСП, която ще бъде по-резервирана.

"ГЕРБ осъзнават своята роля като опозиция, като един необходим период, в който да започнат лека реабилитация, да започнат от опозиционната роля да трупат дивиденти. Всяко едно участие на ГЕРБ в управлението би затвърдило настроението срещу тях", коментира още той.