Юпитер вече официално има и друга луна
Секция: Наука
21 Юли 2021 18:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Юпитер вече официално има и друга луна

Тя е открита от любител, а не от професионални учени

/КРОСС/ Юпитер вече има десетки луни - поне 80. А от време на време се откриват и нови. Сега небесното тяло може да се похвали с още един естествен спътник.

Новият обект носи името S/2003J24 и въпреки че е част от такова множество, той все пак се откроява. Това всъщност е първата планетарна луна, открита от любител-астроном, а не от професионален изследовател в университет или космическа агенция.

"С гордост мога да кажа, че това е първата планетарна луна, открита от астроном аматьор", сподели пред медии откривателят Кай Ли.

Въз основа на наблюденията му, които все още не са публикувани в академични списания, стана ясно, че космическа скала, заснета преди това от НАСА, всъщност е луна. Тя обикаля около Юпитер като част от групата Carme - куп от 24 космически скали, които включват астероид, попаднал в орбитата на планетата. В групата има и още 23 фрагмента, откъснали се от него.

В същото време НАСА и други космически агенции разработват по-големи и по-добри телескопи, които теоретично могат да им позволят да се открият луните на екзопланетите извън нашата Слънчева система. Това е важно начинание, но изглежда има още много неща за откриване и в собствения ни "звезден квартал", отбелязват учените.