„Има такъв народ“ кани три партии на политически преговори
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Юли 2021 07:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Има такъв народ“ кани три партии на политически преговори

/КРОСС/ "Има такъв народ" са изпратили покани за политически преговори с част от другите партии. А именно БСП, „Демократична България” и "Изправи се БГ! Ние идваме!", съобщава NOVA.

Очаква се в четвъртък (22 юли) да има официална позиция на партията на Слави Трифонов.

Засега няма отговор на въпроса дали такива покани ще бъдат изпратени и до останалите две парламентарни групи - на ГЕРБ-СДС и ДПС.

Депутатите прекрачиха прага на парламента със заявка за работа и диалог между политическите сили. В очакване да получат мандата от президента, от „Има такъв народ” обявиха, че ще водят разговори с парламентарните групи. Част от тях обаче биха дали подкрепа само при определени условия.

„За нас е важно този парламент да се фокусира върху съдебна реформа. Ще търсим диалог с всички парламентарни групи”, каза Христо Иванов от „Демократична България”. 

„Важно е да имаме доверие помежду си. То може да се проверява през много гласувания в зала”,коментира Арман Бабикян от „Изправи се БГ! Ние идваме!”.

БСП и ДПС не изключват подкрепа, но под условие – при реализиране на определени политики.

„Ще изчакаме да видим какво ще предложат - ще има ли разговори или диалог. За сега не са ни канали”, каза Корнелия Нинова от БСП.

„Разбраха, че трябва да има диалог и чуваемост”, коментира Джейхан Ибрямов от ДПС.

На твърда опозиция остават 63-мата депутати на ГЕРБ-СДС. „Очевидно вече се оформи мнозинство след днес. Г-жа Митева беше подкрепена от партиите на протеста и ДПС. Лично аз смятам, че тази конфигурация ще се запази при бъдещ кабинет”, заяви Тома Биков.