Д-р Петър Марков, епидемиолог: Не съм привърженик на задължителната ваксинация
Секция: Здраве
22 Юли 2021 09:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Д-р Петър Марков, епидемиолог: Не съм привърженик на задължителната ваксинация

/КРОСС/ Необходимостта здравните работници да бъдат ваксинирани има професионален елемент. Те работят с болни хора и ако не са защитени са риск за пациентите си. Това заяви в студиото на „Здравей, България" епидемиологът Петър Марков по отношение на идеята на доц. Ангел Кунчев за задължителна имунизация на медицинските работници у нас. Той добавя, че не е привърженик на задължителната ваксинация.

По-скоро трябва да се работи с убеждаване. Хората трябва сами да решат. Ако сега се въведат мерки, които ограничават достъпа на хора до обществени места - това е подобно на затваряне. Дебатът е малко обърнат. Става дума за разхлабване на ограниченията за хора, които са ваксинирани и не представляват риск за околните, добавя специалистът.

Всичко, което правим в живота си носи риск. Съществува голям риск за общественото здраве. У нас за последната година загинаха около 20 хиляди души от нещо, което е напълно предотвратимо, каза Марков. Според него началото на новата вълна вече е факт.

Имаме устойчиво нарастване на случаите. Тя е факт, а случаите растат. Значителното нарастване ще дойде преди есента, каза епидемиологът. Ваксинацията е най-евтиният и най-ефективен начин, за да се предпазим от заразата, добави той.

На въпроса трябва ли да се ваксинират децата, Марков отговори, че те са с по-нисък риск от тежко клинично протичане. Ако се ваксинират те ще предават инфекцията в много по-малък мащаб на хора, които са рискови. Това прави ваксинацията при децата препоръчителна, обясни експертът.