Станислав Младенов: Ревизираният План за възстановяване и устойчивост помага повече на банките, а не на малкия и среден бизнес
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Юли 2021 16:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Станислав Младенов: Ревизираният План за възстановяване и устойчивост помага повече на банките, а не на малкия и среден бизнес

Много е важно час по-скоро Планът да бъде приведен в действие, за да не поставяме в риск българската икономика, категоричен е експертът на БСП - София

/КРОСС/ Ревизираният План за възстановяване и устойчивост помага повече на банките, а не на малкия и среден бизнес. Това е мнението на Станислав Младенов, експерт в Съвета по икономика към Софийската градска организация на БСП. Той коментира ревизираната от експертите на служебния кабинет версия, която беше публикувана на 20-ти юли в края на деня. Една от най-добрите промени е свързана с бившия фонд за "Декарбонизация", който сега вече е наречен процедура "Декарбонизация чрез инвестиции във възобновяема енергия и енергийна ефективност". В него планираната безвъзмездна помощ е в рамките на 50%.

Общият извод в процедурата за технологична модернизация обаче е, че след преработването на Плана, са увеличени средствата за финансови инструменти, но няма повишение на безвъзмездните помощи.

"Не разбирам логиката на всичко това. В самия проектен фиш е записано, че съществува голяма ликвидност в банковия сектор и най-вече огромна задлъжнялост на малките и средни предприятия. И в същото време държавата решава, че ще лекува този проблем като дава още повече заеми на малките и средни предприятия. Тоест - дава им още от същата отрова. Държавата не лекува проблема с отпускане на безвъзмездни средства, с които малките и средни предприятия да намалят задлъжнялостта си, а ги води към още по-голяма задлъжнялост", каза Младенов.

Той добави, че в момента на пазара се предлагат финансови инструменти на стойност близо милиард и половина, а от тях са усвоени не повече от 30%. "На пазара има огромен ресурс, който стои и чака да бъде взет. Тоест, няма търсене на тези финансови инструменти. Защо е необходимо да бъдат предлагани още от тях?! Това е лош подход. Освен това, тези средства се предлагат от банките. Банките обаче дават кредити на бизнеси, които не са закъсали и в криза, а са в цветущо икономическо състояние, за да може след това да няма проблем с връщането им. Тоест, с кредити няма да бъде изпълнена целта държавата да помогне на малките и средни предприятия. А това ще доведе до дисбаланси в икономиката и икономическите субекти", категоричен е експертът по икономика на БСП - София.

Според Младенов, далеч по-далновидно е да бъде постигнат баланс по отношение на фондовете за технологична модернизация в Плана за възстановяване и устойчивост. "Бюджетът трябва да бъде увеличен и да е поне 400 милиона лева, колкото беше в старата версия. Това отстъпление, което е направено при ревизията сега в полза на финансовите инструменти, трябва да бъде премахнато", категоричен е той.

Станислав Младенов призна, че не разбира защо България продължава да не се възползва от възможността, която предлага Европейският съюз, за нисколихвени заеми. "В плановете за възстановяване и устойчивост има два компонента - единият е безвъзмездната финансова помощ, другият са нисколихвените заеми. Защо се възползваме от безвъзмездната финансова помощ, която тук за българския бизнес нашата държава ги предлага под формата на заеми, а не взимаме нисколихвените кредити?! Не виждам причина държавата ни да не изтегли 5 милиарда нисколихвен кредит, с който да инжектира българската икономика и да предизвика бум, да завърти колелото по примера на останалите държави. Вземете дори Гърция, например... Защо не се възползваме от заемите, които ни се полагат, като заеми и от безвъзмездната финансова помощ като такава, вместо тази безвъзмездна финансова помощ да я превръщаме в заеми?!", обясни той.

Експертът в Съвета по икономика към БСП - София напомни, че зад малките и средни предприятия стоят множество човешки съдби, защото около 70% от българите са ангажирани там. "Има още един голям проблем, който в момента е неглижиран, но ще ни сполети скоро. Държавите, които вече имат зелена светлина да получат първите средства по Плановете за възстановяване и устойчивост, през септември-октомври ще ги налеят в икономиките си. Свежите пари в обръщение ще доведат до покачване на цените, до инфлация. По това време ние, в България, още няма да сме получили никакви средства. Бизнесът ни няма да е конкурентен, тъй като няма да разполага с ресурс. А българската икономика е експортно ориентирана. И това ще доведе до фалити. Ще вървим към бедност, която ще предизвика бунтове. Това е оперативен риск, който е с висока степен на вероятност. Ето защо е изключително важно да приведем в действие Плана за възстановяване и устойчивост час по-скоро", добави Станислав Младенов.