Здравният министър разпореди да се свикат всички областни кризисни Covid щабове
Секция: Здраве
23 Юли 2021 07:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Здравният министър разпореди да се свикат всички областни кризисни Covid щабове

/КРОСС/ Със своя заповед, издадена днес, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров разпорежда на директорите на регионалните здравни инспекции да уведомят съответните областни управители за приетия с Решение 518 на Министерския съвет от 15 юли 2021 г. Национален оперативен план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2 и да поискат незабавно свикване на областните кризисни щабове. Това съобщи пресцентърът на здравното министерство.
Директорите на РЗИ трябва да представят на заседанието на областните кризисни щабове националния план, като целта е да бъде създадена организация, отчитаща спецификите и потребностите на съответния регион по отношение на: привеждането в изпълнение на националния план и предвидените в него съответни противоепидемични мерки, в случай на повишаване на ръста на заболяемостта от COVID-19 в страната и в съответния регион; за контрола по спазването на въведените противоепидемични мерки и спазването на предписаната задължителна карантина на контактни лица и изолация на болни и заразоносители; за своевременната диагностика и лечение, включително осигуряване на необходимия брой легла за хоспитализация на пациенти с COVID-19, които се нуждаят от болнично лечение и интензивни грижи.

В срок до 29 юли директорите на регионалните здравни инспекции следва да уведомят министъра на здравеопазването за проведените заседания на областните щабове, както и да представят протокол с взетите решения, направените обсъждания и предложения.