АПИ: Маркировката в ремонтирания участък между Чирпан и Стара Загора гарантира безопасността на движението
Секция: Автомобили
23 Юли 2021 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
АПИ: Маркировката в ремонтирания участък между Чирпан и Стара Загора гарантира безопасността на движението

/КРОСС/ Хоризонталната маркировка, положена в ремонтирания участък на автомагистрала "Тракия" между Чирпан и Стара Загора, към момента гарантира безопасността на движението. Това установи проверка на представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез Агенция "Пътна инфраструктура" и Института по пътища и мостове /ИПМ/, които се отзоваха на покана от Европейския център за транспортни политики /ЕЦТП/ за измерване на дневната и нощната видимост на маркировката при 208-ми км на магистралата в дясното платно за Бургас. Движението по отсечката беше пуснато на 16 юли т.г.

След проверка на сертификата за калибриране /точност на измерването/ на ретрорефлектометъра на ЕЦТП беше установено, че апаратът е надлежно калибриран и измерените стойности са съгласно дадените в сертификата. При измерванията на характеристиките на маркировката беше констатирано, че дневната видимост отговаря на изискванията в началото на експлоатацията, каза н.с. Дафинка Пангарова от Института по пътища и мостове. Нощната видимост при влажни условия е над изискванията, а нощната видимост за суха настилка е под изискванията за начална експлоатация, но над изискванията за безопасна експлоатация /над 150 миликандела за лукс на кв. м, което е мерната единица за коефициент на яркост при обратно отражение/, подчерта Дафинка Пангарова.

Тъй като маркировката е пусната в експлоатация на 16 юли, трябва да се изчака до 10-14 дни за актуално измерване, съгласно стандарта БДС EN1436 и да се направи измерване на достатъчен брой представителни участъци с необходимата статистическа обработка и неопределеност на измерванията, обясни експертът от ИПМ.

След анализ на получените резултати и при установяване на несъответствия с нормативните изисквания изпълнителят на полагането на маркировката ще извърши премаркиране, съгласно гаранционните условия на договора, заяви директорът на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ инж. Даниел Иваничков.