Крум Зарков, БСП: Отказът на ВСС да вземе отношение по отстраняването на Гешев е срамен
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Юли 2021 15:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Крум Зарков, БСП: Отказът на ВСС да вземе отношение по отстраняването на Гешев е срамен

Депутатите от БСП зададоха важни въпроси на министрите Рашков и Стоилов в Народно събрание

/КРОСС/ „Нека да си кажем, че прокуратурата в България и в частност главният прокурор представлява власт. И то много брутална власт, тъй като става дума за свободата на българските граждани. Широко известна е дефиницията на германския социолог, икономист и юрист Вебер за монопола на силата - единствената легитимна сила е тази, която се упражнява от държавата. Но за да бъде тя и демократична, тя трябва да следва определени правила и процедури. Иначе тази сила се превръща в насилие, а това насилие става предмет за политически заигравания. И това се случва у нас през годините." Това заяви от името на парламентарната група на „БСП за България" народният представител Крум Зарков след изслушването в Народното събрание на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков и служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов.
Той припомни какъв въпрос е задал министърът на правосъдието вчера на Висшия съдебен съвет: „Може ли в България, ако един главен прокурор с действията си и бездействията си е създал обществено напрежение, ако не е получил обществено доверие, той да бъде преждевременно отстранен или не? Какво се случва в България, ако от САЩ ни посочат за корумпирана държава с данни, факти и обстоятелства, които са широко известни и за които през годините са си затваряли очите един ред прокурори, полицаи, двама поне главни прокурори? Вчера ВСС каза - не, ние няма да отговорим."
„По Конституция и по закон, ВСС е политически орган. Откакто стана и постоянно действащ орган през 2007 г., той представлява третата власт и носи отговорност за това. Конкретно обаче, за да прикриват и да не застанат с имената си и да кажат политическите решения, които са взели и да носят отговорност за тях, този орган непрекъснато се крие зад процедури и юридически сентенции. Не за първи път правото е използвано като формално прикритие за вземането или невземането на дадено решение, но този път това е толкова очевидно, че е срамно", каза още Крум Зарков.
По отношение на главния прокурор Иван Гешев, социалистът е категоричен, че той не може да остане на този пост и припомни, че БСП това го е заявила още преди година и половина. Но и предупреди, че  просто смяната на един главен прокурор с друг няма от само себе си да промени нещата.
„Защото това е система - не само така, както е изписана в законите, а както се случва на практика. На практика тези хора са свикнали да работят по правила, заложени в тяхната кариера и развитие. Те са свикнали да получават указания и да ги изпълняват. Просто не разбраха, че правилата на играта се променят и от нас зависи да е за добро. Твърде дълго България е в Европейския съюз, твърде много българи отидоха да живеят в правови държави, твърде много българи отказаха да живеят в неправова държава и я напускат, за да може да продължи това, което се случваше през последните 30 години. Това е ера, която завършва. Новата е несъвместима с качествата, които са били нужни, за да се издигнеш в старата. Това са фактите", категоричен бе народният представител.
Зарков очерта два политически и юридически аспект, под които трябва да се процедира оттук нататък. „Политическият аспект е, че никой не трябва да дърпа геройското знаме към себе си и да заявява, че, видите ли, аз пръв го казах, аз последен ще го направя и да сочи с пръст. Поради простата причина, че въпросите са достатъчно сложни, че никой не може да се справи сам. Необходимо е постепенно изграждане на доверие между парламентарните групи, поставяне честно на въпросите и решаването им с поставяне на съгласие и несъгласие и търсенето на решение. Политическият аспект ще доведе до качествено решаване на юридическия, който не е тайна. Какво трябва да се направи е написано в редица законопроекти, които са внасяни и са отхвърляни, в становища на Венецианската комисия, в доклади на Европейския съюз. И ние трябва най-сетне да вземем тези решения, за да не се налага отново отвън да ни сочат като корумпирана държава, а ние да се чудим откъде ни е дошло. Българите не заслужават петното, което „Магнитски" слага на всички ни. Ние сме длъжни да измием това петно и повече да не им го причиняваме", завърши Крум Зарков.
По-рано в пленарна зала на министрите Рашков и Стоилов народните представители от парламентарната група на „БСП за България" Филип Попов, Тодор Байчев, Крум Зарков и Явор Божанков поставиха въпроси относно законността на казуса с подслушването на президента Радев от страна на прокуратурата и субективния подбор на главния прокурор при определяне на наблюдаващ прокурор по досъдебните производства. Явор Божанков благодари на министър Стоилов за изчерпателните отговори на наболелите въпроси в правосъдието, а Тодор Байчев се обърна към министър Рашков със закачливия  въпрос: "Кога най-после ще бъдат арестувани Гешев и Борисов?"