Изложбата „Пластдемия“ в „ART Детектив“
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Юли 2021 17:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изложбата „Пластдемия“ в „ART Детектив“

Директорът на Националния природонаучен музей към БАН представя изложбата посветена на борбата със замърсяването на моретата и океаните с пластмаса и инициативата за непоказвани съкровища от палеонтологичните колекции 
  
/КРОСС/ В новия епизод на подкаста за култура и изкуство на БНТ „ART Детектив", водещата Симона Кръстева разговаря с проф. Павел Стоев, директор на Националния природонаучен музей към БАН. Тема на разговорът е опазването на моретата и океаните от замърсяването с пластмаса и най-новата изложба - „Пластдемия", която може да видите в НПМ. В епизодът ще научите повече и за изложбата в Галерия на открито - Градина „Кристал", организирана съвместно от Столична община, проекта CLAIM на Европейската комисия, издателство „Пенсофт", LessPlastic Bulgaria, „За Земята", „Грийнпийс", Junior Achievement Bulgaria и други организации.  Изложбите имат за цел да насочат общественото внимание към проблема с опазването на моретата и океаните и представят технологичните решения за намаляване на замърсяването с пластмаса, препоръки и добри практики за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, както и регулаторните механизми на Европейският съюз.
 
Проф. Павел Стоев разказва за „АРТ детектив" и за инициативата на най-старият музей в България, с която от 5 юли 2021 г. във фоайето на Националния природонаучен музей при БАН е разположена първата от серията временни изложби, представяща непоказвани досега палеонтологични образци от научните колекции на музея.  Там се съхраняват научни колекции от природни образци на повече от 130 години. Голяма част от тях имат висока научна стойност, но не са показвани досега пред широката публика и няма да останат в постоянната експозиция. Съвкупност от хиляди видове растения, животни и минерали са част от научното богатство на страната ни, а с тази серия изложби НПМ-БАН представя атрактивни образци, които представляват интерес за всеки любознателен човек.