Историята на 24 юли
Секция: История
24 Юли 2021 07:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Историята на 24 юли

/КРОСС/ 1799 г. - Наполеон I Бонапарт побеждава османската армия при Абукир в делтата на река Нил.
1824 г. - Публикувани са резултатите от първото в света социологическо допитване във връзка с предстоящите президентски избори в САЩ.
1911 г. - Американският изследовател Хирам Бингъм открива в Андите считания дотогава само за легенда град на инките Мачу Пикчу.
1923 г. - В Швейцария е подписан Лозанския договор, с който се уреждат териториалните въпроси в Мала Азия, свързани с делението на Османската империя, и се определят границите на съвременна Турция.
1969 г. - Програма Аполо: На Земята успешно се завръща американският пилотиран космически апарат Аполо 11, извършил полет до Луната.
1974 г. - В енергийната мрежа на Народна република България е пуснат първият електрически ток, произведен в АЕЦ Козлодуй.
1990 г. - 7 Велико народно събрание на България прекратява правомощията на президента Петър Младенов и открива процедура по избор на нов президент.
2001 г. - Симеон Сакскобургготски, който е последният цар на България, докато е дете, полага клетва за министър-председател на България и така става първият монарх в световната история, който си възвръща властта чрез демократични избори.
2002 г. - Алфред Моисиу става президент на Албания.
2005 г. - Ланс Армстронг побеждава за седми пореден път на Тур дьо Франс.
2007 г. - Либия екстрадира всичките шест българи, задържани по ХИВ делото в Либия.
2010 г. - Повече от 80000 души от цял свят записват своето ежедневие на видео и го изпращат на YouTube за инициативата Life In A Day (Един ден от живота).