Исландия отново въвежда ограничения, за да се справи с нарастващия брой случаи на ковид
Секция: СВЯТ
24 Юли 2021 11:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Исландия отново въвежда ограничения, за да се справи с нарастващия брой случаи на ковид

/КРОСС/ Исландия, една от първите страни в света, отменила здравните проверки за ваксинираните пътници, обяви вчера нови рестрикция заради растящия брой заразени с коронавирус, предаде Франс прес.

"Ваксинацията напредна изключително много в Исландия и можем да се поздравим за това", заяви министър-председателката Катрин Якобсдотир пред държавната телевизия след министерска среща в град Егилстадир, в източната част на страната.

Трябва обаче да вземем мерки за смекчаване на настоящата ситуация, допълни тя.
От полунощ в неделя до 13 август обществените събирания ще бъдат ограничени до 200 души, връща се правилото за спазване на дистанция от 1 метър, а баровете и ресторантите ще трябва да затварят в 23 ч.
Басейните и спортните зали ще могат да работят с не повече от 75 процента от капацитета си, а маските отново стават задължителни на закрито.

Преди близо месец Исландия, която постигна едно от най-високите равнища на ваксинация в света (над 85 процента от жителите й над 16 годишна възраст са напълно ваксинирани), първа в Европа премахна всички действащи вътре в страната ограничения.

От 12 юли обаче островната държава се сблъсква със значителен ръст на случаите на ковид - регистрирани са 355 нови заразени, като три четвърти от тях са ваксинирани. Според здравните власти в повечето от тези случаи става въпрос за варианта Делта.
За последен път дневен брой нови заразени от този порядък се отчиташе в края на октомври миналата година.
Тежките случаи обаче за момента са малко, в болница са настанени само трима души.

В началото на седмицата здравното министерство вече обяви, че връща изискването ваксинирани пътници да представят отрицателен ПиСиАр тест, направен до 72 часа по-рано, при пристигането си в Исландия, независимо от коя държава идват. Тази мярка влиза в сила от 27 юли.