Ангела Меркел даде последната си федерална пресконференция
Секция: СВЯТ
24 Юли 2021 12:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ангела Меркел даде последната си федерална пресконференция

/КРОСС/ Ангела Меркел направи последната си поява в ролята на канцлер на Германия на лятната федерална пресконференция - традиция, организирана от Профсъюза на берлинските журналисти. Много от въпросите се фокусираха върху 16-годишната й работа, съобщава ''Дойче веле'', предава БГНЕС.

Канцлерът бе попитана къде ще бъде на 26 септември в 18:00 ч., вечерта, когато ще се проведат федералните избори. След малко колебание тя каза: "Още не съм мислила за това. Но ще имам някаква връзка със скъпата за мен партия''.

По време встъпителното си слово Меркел обърна внимание на две теми: щетите от наводненията в Германия и пандемията. Тя говори за "ужасната разруха", причинена от наводненията, споменавайки 170-те души, които са загинали до момента. През последните дни канцлерът посети два пъти кризисния регион. ''Ще е необходимо постоянство, за да се възстановят щетите'', каза тя.

Относно пандемията от Covid-19 тя каза, че "колкото повече са ваксинираните, толкова по-свободни ще бъдем отново".

След встъпителното слово в продължение на 80 минути тя отговаряше по въпроси по различни теми. Обсъдено бе и по-нататъшното развитие на газопровода "Северен поток-2" в Балтийско море, ситуацията в Афганистан, конфликтът в Кипър и скандалът с подслушването със софтуера ''Пегас'' и климатичните промени.

Меркел почти не спомена други германски политици по име. Единственият, когото спомена, е Армин Лашет, председател на ХДС и неин потенциален наследник като канцлер. Меркел отхвърли обвинението, че Лашет, който е и премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия, която бе силно засегната от наводненията, се отнася пренебрежително към опазването на климата. Меркел спомена Конференцията на ООН за изменението на климата COP26 в Глазгоу в началото на ноември, на която трябва да се постигне напредък. Новото правителство на Германия ще трябва да се справи с това след изборите за Бундестаг, подчерта канцлерът.

Меркел също обърна внимание на значението на сътрудничеството в обществото, на изграждането на политически мостове, които в момента липсват и изрази своите притеснения по тази тема. Компромисите са ''съставна част от всяка демокрация'', бяха думите ѝ. В същия дух тя каза, че е важно да не се смесват факти с емоции: ''Фактите са си факти и на тях трябва да се обърне внимание''.

Накарая Меркел простичко завърши: "Бих искала да благодаря. За мен беше удоволствие".

А след малко повече от два месеца германците ще изберат следващия парламент - а заедно с него и следващия канцлер.