Манолова подкрепя ИТН за кабинет без "дългата ръка" на ДПС
Секция: ПОЛИТИКА
24 Юли 2021 15:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Манолова подкрепя ИТН за кабинет без "дългата ръка" на ДПС

/КРОСС/ Сигурна съм, че ще има ново правителство - почтено и честно, без влияние на олигархични кръгове, на ДПС и ГЕРБ", заяви Мая Манолова от "Изправи се. БГ. Ние идваме!" след разговорите с ръководството на "Има такъв народ" на Слави Трифонов в парламента. Срещата между двете формации продължи около час, а Манолова потвърди пред репортерите искането на коалицията - "без влияние на ДПС върху следващо управление". "Върху това ще бдим зорко", закани се тя и посочи, че "най-важното е следващият кабинет да получи на първо място подкрепа на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов се появи съвсем кратко пред репортерите в кулоарите на НС, за да каже, че "в крайна сметка в зала ще се види дали това правителство ще бъде подкрепено, всичко останало са спекулации".

"Ние сме срещу дългата ръка на ГЕРБ и ДПС. Това е очакването и на хората", каза Манолова в началото на разговорите по време на откритата за медиите част от тях. "Малко е шашаво да правим среща хора, които сме били заедно по площадите. Ясно е, че искаме едно и също. Не очаквам да има изненади за основните цели, защото за това бяхме на улицата, за това сме и тук. Предполагам и вие. Иначе щяхме да си живеем животите", заяви от своя страна Тошко Йорданов на старта на разговорите. Той отново подчерта, че никой не очаква нито ГЕРБ, нито ДПС да са в кабинета. "От там се тръгва и след това се водят диалози", допълни Йорданов, въпреки че утре ще имат разговори и с ДПС.

"Няма страшно да няма плътна подкрепа. Ще бъде здравословно ДПС не просто да стои далеч от правителството, но и от всички властови позиции", допълни Мая Манолова.

Колегата й адв. Николай Хаджигенов коментира, че пресечни точки в разговорите са били намерени по отношение на смяната на главния прокурор Иван Гешев, на състава на Висшия съдебен съвет, но и на постове в МВР. Хаджигенов заяви, че "без да се изчисти клоаката МВР няма как да стане правосъдна реформа", но не назова конкретни имена. "Тръгва се отгоре надолу, рибата винаги се вмирисва откъм главата", каза депутатът.

Манолова пък настоя още в първия момент следващият кабинет да се заеме с проблемите на всяко домакинство. "Очакват приоритетите, които и ние сме набелязали. Те са - повишаване на доходите, преизчисляване на пенсиите, можем да го направим от първия момент, подкрепа за бизнеса. Също и съдебната реформа, зад това стоите и вие. Това показа и вчерашният дебат", каза Манолова, визирайки срещата между ИТН и ДБ.

"Хората вече не могат да търпят корупция", посочи Манолова, като благодари и за подкрепата на сформираната комисия в НС по ревизия на управлението на ГЕРБ.

След края на срещата тя каза пред репортерите, че не е било коментирано нито персонален състав на проектокабинет, нито "желаем властови позиции".

"Трябва да бъдат направени и реформите в здравеопазването - да бъдат отменени лимитите, да бъдат преразгледани клиничните пътеки, а болниците да не бъдат търговски дружества, допълни Манолова. "Чакам да видя БСП как ще обяснят на избирателите си, че няма да подкрепят Програма с увеличение на пенсиите, социални реформи, съдебна реформа, и много други техни приоритети - няма как да го обяснят на своите избиратели", коментира Манолова, препращайки към срещата, която ИТН имат с ръководството на соцпартията от 14 ч днес.


"Важно е да се изпълнят чрез властта нашите съществени политики, за които настояваме от години. Ние представляваме група хора, които са с ниски доходи, работещи, борим се срещу бедност и неравенства, искаме да се изпълни конституционното условие всеки да има достъп до безплатно медицинско обслужване. За нас най-важно е тези политики да намерят място в програмата на едно бъдещо правителство", коментира преди разговорите с ИТН лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БНТ.

Тя очаквала да чуе от хората на Трифонов какви са приоритетите им и програмата им за бъдещо управление. С уговорката, че най-вероятно няма да се обсъждат конкретни имена за премиер и министри, Нинова каза, че имат значение и личностите, които ще изпълняват политиките.

Лидерът на социалистите открои и приоритети, за които ще настоява на консултациите - приемане на Плана за възстановяване и устойчивост, актуализация на Бюджет 2021 и подготовка на Бюджет 2022, подготовка за евентуална нова вълна на COVID-19. Като дългосрочни приоритети Нинова посочи реформата в здравеопазването, икономиката и съдебната система. Като първи въпрос на масата на преговорите обаче би поставила преизчисляването на пенсиите.

Нинова определи като "лицемерна възможността партиите на промяната" да съставят кабинет с подкрепата на ДПС, с оглед на акцията на "Демократична България" на плажа на Росенец и създаването на специална комисия по темата в парламента. Ако БСП получи трети мандат, биха поканили министри от служебния кабинет, за да има приемственост, потвърди тя.