САЩ няма да признаят Безос, Брансън и спътниците им за астронавти
Секция: ЛЮБОПИТНО
24 Юли 2021 16:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САЩ няма да признаят Безос, Брансън и спътниците им за астронавти

/КРОСС/ Федералната авиационна агенция на САЩ внесе уточнение в определението за астронавт. Към него вече е добавено изискването въпросният човек да е част от управляващ екипаж на космически кораб или да има принос в сигурността на полетите.

Това е първата промяна в дефиницията за астронавт от началото на програмата на Федералната авиационна агенция в подкрепа на комерсиалните полети през 2004 г.

Оказва се, че новите изисквания са поставени в деня на първия полет на милиардера Джеф Безос до ръба на космоса. Това стана на 20 юли, когато най-богатият мъж на планетата, брат му - Марк, 82-годишната Уоли Фънк и 18-годишният Оливър Дамен от Нидерландия полетяха до границата на космока - на 80 км над земната повърхност. След продължилия едва 10:22 мин. полет всички бяха титуловани астронавти, като г-жа Фънк бе определена за най-възрастния астронавт, а Дамен - като човека, подобрил рекорда на Герман Титов за най-млад човек в Космоса.

Всъщност, според новото определение участващите в частни полети трябва да достигнат въпросната граница от 80 км над Земята, но и по време на полета да извършат дейности, които имат значение за обществената сигурност или за сигурността на пилотираните полети.

Първото условие бе изпълнено както от Безос, така и от неговия пряк конкурент и също милиардер Ричард Брансън.

Последният и петима негови спътници на 11 юли достигнаха до 86 км височина с кораба Vіrgіn Gаlасtіс нaд пycтинятa в Hю Meĸcиĸo. Корабът бе изведен нагоре cъc cпeциaлнo пpoeĸтиpaн caмoлeт.

Именно второто условия ще стане причина и Безос, и Брансън, и техните спътници да не бъдат признати за астронавти от Федералната авиационна агенция на САЩ. Най-точното определение за тях е космически туристи.