Демонстрации срещу здравните пропуски в Италия
Секция: СВЯТ
25 Юли 2021 09:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Демонстрации срещу здравните пропуски в Италия

/КРОСС/ Хиляди италианци демонстрираха днес из цялата страна срещу въвеждането на нови мерки, засягащи неваксинираните срещу КОВИД-19, целящи да се забави увеличението на новите случаи на зараза, предаде Франс прес.

От южния град Неапол до северния Торино протестиращите скандираха "Свобода" и "Не на диктатурата". Под поройния дъжд в Милано демонстрантите викаха: "Не на здравния пропуск!".
Мнозинството от тях бяха без маски.
Италия ще въведе от 6 август задължителни здравни пропуски за достъп до затворени пространства като барове и ресторанти, но също така и басейни, спортни зали, музеи, кина, театри и игрални зали.
Здравният пропуск, наречен "зелен пропуск" в страната, ще бъде издаван след първата доза от ваксината, но и на хора, излекувани от ковид и лица с отрицателен тест от последните 48 часа.

В историческия център на Рим един от демонстрантите издигаше снимка на портала на концлагера в Аушвиц (с надписа "Arbeit macht frei" - "Работата ви прави свободни" - бел.р.), с текст под снимката: "Ваксините ви правят свободни".
В Генуа протестиращите носеха жълти звезди с надпис "неваксиниран".

Демонстрации бяха обявени за днес в социалните мрежи за най-малко 80 града.
Обявеното в четвъртък решение на правителството да въведе задължителни здравни пропуски предизвика масово записване на часове за ваксинации. В някои райони увеличението на желаещите достигаше +200 процента, заяви италианският специален комисар за борбата с коронавируса, генерал Франческо Филюоло.

В момента в Италия се регистрират всекидневно по няколко хиляди новозаразени, но малко смъртни случаи. Днес те бяха 5000 заразени и 5 починали, но тенденцията е към увеличение.