Русия отбелязва 325-годишнината на военноморския флот в Русия
Секция: Русия
25 Юли 2021 10:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия отбелязва 325-годишнината на военноморския флот в Русия

/КРОСС/ Денят на руския флот се празнува в Русия в последната неделя на юли въз основа на указ на президента на Руската федерация от 31 май 2006 г. "За установяване на професионални празници и паметни дни във въоръжените сили на Руската федерация. " През 2021 г. той се пада на 25 юли.

Празникът Ден на флота в СССР се отбелязва за първи път на 24 юли 1939 г. въз основа на постановлението на Съвета на народните комисари на СССР и Централния комитет на Всесъюзната комунистическа партия от 22 юни, 1939 г., с която е създадена. През 1980 г. с указ на Президиума на Върховния съвет на СССР датата на тържеството е отложена за последната неделя на юли.

На парада ще присъстват силите на всички флоти и флотилии. Освен това ще бъдат включени транспортни и специални авиационни самолети, ветроходни кораби, както и лодки на граничната служба на ФСБ. Общо се планира да преминат 54 кораба, включително фрегати от Индия, Иран и Пакистан, над четири хиляди военнослужещи са ангажирани в събитието.

През последните години в чест на руския флот на парада домакините ще бъдат градовете Астрахан, Балтийск, Владивосток, Полярни, Севастопол, Североморск и военноморската база в пристанището Тартус (Сирийска арабска република) ще имат честта да участват в парада на руския флот.