Националният съвет на БСП заседава
Секция: ПОЛИТИКА
25 Юли 2021 13:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Националният съвет на БСП заседава

/КРОСС/ Националният съвет на БСП обсъжда обща позиция относно приоритетите при преговори за подкрепа на ново правителство. В дневния ред на пленума се предвижда да бъде представен и доклад за резултатите от парламентарните избори, както и анализ на кампанията и мерки за действия, които е необходимо да предприеме левицата. Темата за евентуалната оставка на лидера Корнелия Нинова не е включена в дневния ред.

Пленумът обаче започна под обсада и с викове "оставка". Пред сградата на „Позитано" 20 се събраха протестиращи срещу Нинова, съобщава БНР.

Николай Добрев коментира:

„Път на разделението, по който ни води Нинова, и ниските резултати или тръгваме по друг път, пътят на единството в БСП. В това е била винаги силна партията. Дори не е актуален днес въпросът за нейната оставка. Въпросът е за оставането на БСП в политическия живот".

„Затова сме тук - да поискаме конгрес и да се поеме политическа отговорност за тежкия изборен резултат на последните избори", каза Весела Лечева.

Противоположните мнения:

„Дошли са по-голямата част от тези другари, не са гласувани в Националния съвет с едно-две изключения. Освен това, е добре някой от тях да ги питате къде работят, тъй като не е добре, когато един човек работи само в партията, а няма професия. И когато няма място в партията, той е недоволен", коменитира Румен Гечев.

„Тази оставка не е искана от вчера или от днес, няколко недоволни партийни другари я искат от няколко години. Проблемът е, че в момента те саботират не само БСП, а и изобщо развитието на държавата".

Заседанието на НС на БСП е съвместно с коалиционните партньори, народните представители от парламентарната група на "БСП за България" и членовете на предизборния щаб. То идва идва след вчерашните консултации между парламентарната група на социалистите и партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", приключили с общи приоритети, но и със съществени разминавания по данъчната политика, преизчисляването на пенсиите и евентуалните приватизации.

Лидерът Корнелия Нинова определи резултата като "първа добра крачка към разговори и диалог за намиране на съгласие за съставяне на правителство".

Националният съвет на БСП обаче трябва колективно да приеме съвместна позиция относно приоритетите за водене на преговори с парламентарно представените партии и политическите действия при евентуално възлагане на проучвателен мандат за съставяне на правителство. Социалистите са категорични, че няма да отстъпят от своите приоритети за едно бъдещо управление, сред които е причисляването на пенсиите:

"Ние настояваме това да стане бързо, сега с актуализация на бюджета още тази година, за да помогнем на възрастните хора веднага. Не сме по Македония и Истанбулската конвенция", каза Нинова.