Доц. Кунчев: Следващата вълна на COVID-19 ще е на неимунизираните и младите
Секция: Здраве
26 Юли 2021 08:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Кунчев: Следващата вълна на COVID-19 ще е на неимунизираните и младите

"Ако правехме по 30 000 имунизации на ден, имаше някаква вероятност до септември да стигнем до 70%, очевидно няма да стане", заяви експертът

/КРОСС/ "Съгласен съм с извода на гръцкия здравен министър - следващата вълна ще е на неимунизираните. Аз бих добавил и на младите хора", това коментира в предаването "Неделята на NOVA" доцент Ангел Кунчев.

Той обясни, че в Западна Европа най-засегнати от Делта варианта са хората на възраст между 20 и 30 години. А в някои страни, като Кипър например - децата между 8 и 11 години. По думите му от една страна е спецификата на Делта варианта, а от друга това, че тези групи са най-слабо имунизирани.

Кунчев все пак отбеляза, че имунизацията на децата и то над 12 години започна сравнително скоро. В България с две дози са имунизирани около 16%, а поне с една доза над 19%.

"Върви процесът. Има дни с по 10-15 000 имунизации на ден. Ако правехме по 30 000 имунизации на ден, имаше някаква вероятност до септември да стигнем до 70%. Очевидно няма да ги стигнем", коментира още той.

И обясни, че една игла осигурява между 40 и 60% защита, в зависимост от ваксината. След втората игла трябват 14 дни, през които антителата да стигнат високи нива.

И докато в България има неизползвани количества ваксини с изтичащ срок на годност, в много други страни има недостиг. Доц. Кунчев обясни, че в Африка е ваксинирано едва 3% от населението. Запитване за ваксините, които ни остават, имало дори от страни като Португалия.