Гълъб Донев: Най-ниските пенсии получават малко по-високо увеличение
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Юли 2021 10:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гълъб Донев: Най-ниските пенсии получават малко по-високо увеличение

/КРОСС/ „Целта е да осигурим по-добро качество на живот за бъдещите пенсионери". Това заяви пред Нова телевизия служебният социален министър Гълъб Донев относно предвиденото увеличение на пенсиите у нас.

„Служебното правителство предлага актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване да обхване всички пенсионери и всички пенсии в страната да получат увеличение от средно 12.5%. 13.3% ще получи увеличение размерът на минималната пенсия, 14.3% получава увеличение социалната пенсия за старост. Най-ниските пенсии получават малко по-високо увеличение. Всички пенсии, които се изчисляват от размера на социалната пенсия, също ще получат 14.3%. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, както и наследствените. Абсолютно всички пенсии са обхванати от предложението за актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване", посочи министър Донев.

„Това е най-справедливият възможен вариант, защото отчита приноса на всеки пенсионер в социално-осигурителната системата и запазва принципите на социалното осигуряване. Това дава възможност да бъдат по-справедливо преизчислени пенсиите и е стимул за тези, които продължават да работят по-дълго време на бъдат на пазара на труда и да внасят те осигурителните си вноски на реалния доход", заяви той.

„Искаме да бъде изместено вече с над 50% размерът на пенсията да замества дохода от работна заплата. Хоризонтът е малко по-дълъг - от порядъка на 10 години, за да може доходът от пенсия да догонва и да замества по-голяма част то дохода. Искаме пенсионерите да могат да си позволяват много повече плащания и доходът от пенсия да осигурява много по-добро качество на живот на пенсионерите. Пари в бюджета за това преизчисление има, ще има и за следващата година. Очакваме да има много по-голяма събираемост и повече постъпления от социалноосигурителни вноски. С предложението ни за промяна в коефициента на тежест на осигурителния стаж във формулата за изчисление на пенсиите, бъдещите пенсионери ще получат 1.35 коефициент за тежест за осигурителния стаж", добави министърът.

По темата за социалната добавка, Донев заяви: „Това е един допълващ доход - месечна за всички пенсионери над 65 години, които получават доход под линията на бедност".

„Това, което можем да предоставим на българските пенсионери, е разликата между линията на бедност и това, което получават като пенсия. В България по данни на ЕВРОСТАТ над 54% от хората над 65 години живеят в бедност или риск от бедност", каза още министърът. По думите му тази добавка пенсионерите могат да получат с една заявка - декларация, която трябва да подадат в Агенцията за социално подпомагане. Според него работещите пенсионери няма да получават тази месечна финансова подкрепа.

„Промяната на чл. 100 в Кодекса за социалното осигуряване може да доведе до по-голяма тежест на средния осигурителен доход и да се намали процентът, с който участва инфлация. Така ще се даде възможност да имаме по-голяма тежест на осигурителния стаж и да отчитаме с по-голяма тежест осигурителния доход", допълни той.

„Сезонната заетост ще даде определен тласък към понижаване на нивото на безработицата. Пазарът на труда се възстановява. Достигнахме предкризисните нива. 5.09% е безработицата, което е равнище от много преди COVID кризата. В момента незначително малко са хората, които са освободени от работа заради кризата с коронавируса. През двумесечния период започващите работа са много повече от тези, които отпадат от пазара на труда", заяви Донев.

„Наблюдава се от май месец насам зачестяване на случаите, при които се работи без трудов договор и разлика в официалната заплата и тази, която се получава „под масата". Това след това ще доведе до проблеми с размера на пенсиите и пак ще си говорим за преизчисление на пенсиите", допълни той.
„Икономиката се възстановява, излизаме от кризата", заяви той.