ЕРП Север разпространи основни правила при работа със строителни и селскостопански машини
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Юли 2021 11:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕРП Север разпространи основни правила при работа със строителни и селскостопански машини

/КРОСС/ Често в резултат от извършване на селскостопански и строителни дейности с транспортни средства в близост до електропроводи се случват инциденти, свързани с поразяване от електрически ток. По време на жътва, сеитба, пръскане или почвообработка трактори и комбайни биват поразявани от високоволтова дъга при контакт на антените за GPS навигация или други високи части с електропроводи или в резултат на товаро-разтоварни дейности в близост до действащи електропроводи. Работата в близост до електропроводи под напрежение може да причини сериозни увреждания, наранявания и дори да настъпи фатален изход в резултат от директния контакт с тях или образуване на волтови дъги от тези електропроводи до съседни съоръжения и оборудване.
За предотвратяване на животозастрашаващи ситуации за работниците, извършващи селскостопански и строителни дейности, Електроразпределение Север подготви препоръки за работа в близост до електропроводи. Тези препоръки бяха изпратени до кметства, институции и партньори с молба за съдействие те да бъдат допълнително препратени, за да достигнат до максимален брой служители, ангажирани с осъществяване на дейности, които се извършват в близост до електропроводите. Целта е да се вземат предотвратяващи мерки за запазване на живота и здравето на хората.
Ето част от препоръките на ЕРП Север при работа със строителни и селскостопански машини в близост до електропроводи:
• При прибиране на реколтата е препоръчително машините да жънат успоредно на електропроводите, при възможност без да ги пресичат.
• Ако се налага пресичане или работа в близост до електропроводи, да се проверява предварително височината на машините и безопасните разстояния до частите под напрежение или да се осигурява лице за наблюдение.
• При работа със строителни машини операторът предварително да огледа работната площадка, така че да е на безопасно разстояние от електропроводи.
• Дейности с бетонпомпи, багери, автокранове и челни товарачи да се извършват, след като предварително са уточнени местата, съоръженията и частите под напрежение. При необходимост да се поиска изключване и обезопасяване на електропроводите от страна на ЕРП Север.
• Да се уговорят предварително всички знаци, които ще бъдат подавани с ръце, за да не се получава разминаване. Лицето, което сигнализира за опасностите, трябва да застане извън пътя на движение на машината и на място, откъдето има възможност за визуално наблюдение на всички маневри, без да бъде изложено на опасност и където водачът може да го вижда по всяко време.
• За спешни случаи се свържете с телефон 112 или със съответното електроразпределително дружество. Денонощната телефонна линия на ЕРП Север АД е
0700 161 61.
Основните правила при работа със строителни и селскостопански машини в близост до електропроводи са публикувани на сайта на ЕРП Север: https://erpsever.bg/web/files/richeditor/documents/drugi/safety-advices.pdf.