Финансовият министър не се съгласи с бюджета на НЗОК
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Юли 2021 11:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Финансовият министър не се съгласи с бюджета на НЗОК

/КРОСС/ На извънредното заседание на Тристранния съвет управителят на НЗОК проф. Петко Салчев представи проект за увеличение на средствата за Касата, в които са включени и разходи за ваксинационния процес срещу Covid-19.

„В проекта се предвиждат следните преразпределения на средствата в разходната част, които са приети от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса. В текущите разходи средства в размер а 13 милиона лева, разпределени по следния начин: за разходи за персонал - три милиона лева... Мотивите са, че в бюджета на НЗОК са предвидени разходи за персонал в размер на 56 милиона", каза Петко Салчев.

Финансовият министър Асен Василев не е съгласен с предложенията.

„В този бюджет липсват 14 милиона лева за администрирането на ваксини и освен това допълнителните 3 милиона лева, които са за допълнителна администрация, според нас не трябва да бъдат включени в бюджета по две причини - първо, това не е ново изискване, което се е появило от небето, а е трябвало да бъде предвидено в оригиналния бюджет на Касата, и второ, тази дейност на-вероятно ще отпадне от Здравноосигурителната каса и ще остане там, където си администрира в момента - с бюджета за догодина", посочи финансовият министър.