Тристранката подкрепи актуализацията на бюджета с малки забележки за НЗОК
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Юли 2021 12:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тристранката подкрепи актуализацията на бюджета с малки забележки за НЗОК

/КРОСС/ Обсъдиха се трите бюджета - държавният бюджет за 2021, за държавното обществено осигуряване и за бюджета на НЗОК. И трите бюджета са подкрепени, с малки забележки относно бюджета на Здравната каса. Целта е да може държавата да продължи да функционира нормално в рамките на приходите, които ще бъдат акумулирани допълнително, за да не се допусне превишение на дефицита, напротив с 0,5 процента се намалява дефицитът", заяви служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев след извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

На срещата беше обсъден проектът за актуализация на бюджета, предложен от служебното правителство.

По думите му допълнителните проходи идват от по-голямата събираемост на данъци и акцизи и от страна на здравно и социалноосигурителни вноски.

"Летните месеци дават възможност на бизнеса да работи нормално, на пълни обороти. Увеличението, което се предлага, е в рамките на разумното, във връзка с последваща COVID вълна, има ресурс да бъдат гарантирани както и бизнеса, така и работещите граждани и домакинствата. Повишение има във всички бюджети - в областта на социалната политика - предлаганото преизчисление на пенсиите, заложени са над 230 милиона за други социални плащания, както в сферата на здравеопазването", допълни Гълъб Донев.

По думите му ще бъдат подпомогнати и семействата с деца до 14-годишна възраст - подкрепа при евентуално ново затваряне и оставане вкъщи.

"Тази актуализация е направена при допускане за тежка COVID криза", уточни министърът на финансите Асен Василев.

Съответно заложените параметри на растеж и инфлация са съобразени с такъв сценарий, плащанията към бизнеса и здравната система са също съобразени с такъв сценарий. Те са условни - ако не се случи такава криза, те ще бъдат значителни по-малки, каза Василев.
Идеята е, идвайки едно правителство да има финансовия ресурс да се справи с потенциална тежка вълна на ковид, без да трябва да се предприемат някакви спешни или извънредни мерки, що се отнася до финансите на държавата, допълни още служебният финансов министър.

Пламен Димитров от КНСБ заяви, че подкрепят тази актуализация.

"Подкрепяме я по две причини. Едната е, че всъщност имаме увеличение на разходите в необходимата степен, за да се покрият социалните разходи, разходите за подкрепа на бизнеса и заетостта, и допълнителни разходи в сферата на здравеопазването. Този 1 млрд. и 800 млн. лв. са жизненоважни, и наистина много хора, много организации чакат това да се случи. На второ място подкрепяме философията на тази актуализация. Тя не орязва други разходи. Постигаме едно балансирано действие, спрямо приходи и разходи в действащия бюджет. Като дори се предвижда малко намаление на общия дефицит в края на годината", допълни Димитров.

КНСБ са направили няколко предложения - публичният транспорт да бъде подкрепен, както и да се увеличи квотата за ваучерите за храна.

"На новото правителство едно от нещата, които трябвада му бъдат казани още първият ден е, че има действащо тристранно споразумение подписано с българското правителство, което и да било то като персонален състав - взаимоотношенията между работодатели, синдикати и държава", каза още Радосвет Радев, председател на Българска стопанска камара.