Изследване: Комбинацията от първа доза "Астра Зенека" и втора - "Пфайзер" увеличава антителата
Секция: Здраве
26 Юли 2021 15:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изследване: Комбинацията от първа доза "Астра Зенека" и втора - "Пфайзер" увеличава антителата

 

/КРОСС/ Имунизацията срещу COVID-19 с първа доза ваксина на "АстраЗенека" и втора на "Пфайзер" увеличава шест пъти неутрализиращите антитела в сравнение с приема на две дози от препарата на "АстаЗенека". Това установи изследване, проведено в Република Корея и цитирано от Ройтерс.

Проучването е направено сред 499 медицински служители. От тях 100 души били имунизирани с различните ваксини, 200 души - с две дози от ваксината на "Пфайзер", а останалите - с две дози от препарата на "АстраЗенека".

Всички имунизирали изработили неутрализиращи новия коронавирус антитела, които пречат на вируса да прониква в клетките и да се размножава и резултатите от смесването на двете дози ваксини са сходни с броя неутрализиращи антитела в групата, приела две дози от препарата на "Пфайзер". 

Британско изследване миналия месец получи подобни резултати - първа доза от препарата на "АстраЗенека", последвана от втора ваксина на "Пфайзер" дава най-добри резултати при Т-клетъчния имунитет и по-голям брой неутрализиращи антитела в сравнение с първа доза от ваксината на "Пфайзер" и втора - на "АстраЗенека".

При нито една от групите в изследването не се наблюдава намалена неутрализираща активност срещу варианта Алфа на новия коронавирус, но неутрализиращият титър спада от два до 6,5 пъти срещу вариантите Бета, Гама и Делта.