Кафето снижава вероятността за разболяване от COVID-19
Секция: ЛЮБОПИТНО
26 Юли 2021 17:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кафето снижава вероятността за разболяване от COVID-19

/КРОСС/ Американски учени от Северозападния университет в Илинойс установиха, че редовната консумация на кафе може да намали вероятността от заразяване с COVID-19. Резултатите от проучването са публикувани в списание Nutrients.

При тези, които пият една или повече чаши кафе на ден , съществува около 10% по-малък риск от заразяване с коронавирус в сравнение с хората, които не консумират тази напитка. Рискът от развитие на пневмония също е по-нисък сред по-възрастните почитатели на кафето.

Подобни изводи правят учените и по отношение на консумацията на зеленчуци. За целта на проучването си те използват данни от британската Биобанка. Те изследват връзките между диетичното поведение, отбелязано през 2006 – 2010 г., и разпространението на COVID-19 през март – декември 2020 г., преди да има налични ваксини.

Изследователите се съсредоточават върху диетичните фактори и съобщенията за прием на кафе, чай, зеленчуци, плодове, мазна риба, преработено и червено месо. Сред 37 988 участници, тествани за COVID-19 и включени в проучването, 17% се оказват положителни. Учените установяват, че една или повече чаши кафе на ден са свързани с около 10% по-малък риск от заразяване с COVID-19 в сравнение с пиенето на по-малко от една чаша на ден.

Консумацията на сготвени или сурови зеленчуци, с изключение на картофите, също е свързана с по-нисък риск от заразяване с COVID-19. Същевременно присъствието на преработено месо, дори и в малки количества, увеличава риска от инфектиране с COVID-19. Кърменето също намалява вероятността с около 10% в сравнение, с когато няма кърмене. Точните механизми, които свързват тези диетични фактори с COVID-19, са неизвестни. 

На учените все още им трудно да намерят отговор защо едни хора се заразяват и прекарват тежко болестта, а други не се заразяват или не показват сериозни признаци на заболяване. Всички знаем, че храненето влияе на нашето здраве. Изследователите посочват още една добра причина да се придържаме към по-здравословно хранене. Все пак не подценявайте и другите средства за защита, защото 10 е сравнително малък процент и се пазете здрави.