Още 4 държави от ЕС започват да получават пари за възстановяване
Секция: СВЯТ
26 Юли 2021 17:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Още 4 държави от ЕС започват да получават пари за възстановяване

/КРОСС/ Съветът на ЕС одобри днес плановете за икономическо възстановяване на Хърватия, Кипър, Литва и Словения. Така окончателно одобрените плановете в ЕС стават 16.

Европейската комисия в момента прави първоначална оценка на плановете на още 9 държави, а две страни - България и Нидерландия, все още въобще не са внесли своите за одобрение.

16-те държави, чиито планове са окончателно одобрени, ще започнат да получават в следващите дни и седмици средства в размер на 13% от стойността на националните си планове, каза днес зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис.

През август министрите на финансите няма да заседават. Следващите планове се очаква да бъдат разглеждани и одобрявани през септември.

Европейската комисия е предложила на Унгария да поиска удължаване на срока за първоначална оценка на Плана на страната, каза още Домбровскис. Брюксел е недоволен от предложенията, свързани с борбата с корупцията, които са за полети в плана. Премиерът Виктор Орбан коментира преди дни, че Унгария сама ще финансира проектите от Плана, ако Брюксел не го одобри.

Според него обаче ЕС не може да спре парите за Будапеща, а само да ги забави. По отношение на Полша Брюксел има проблеми с независимостта на съдебната система и климатичните и екологични цели на страната. Еврокомисията трябва да се произнесе по полския план до 31 август.

ЕС въведе механизъм, който обвързва получаването на евросредства от новия бюджет и Плана за възстановяване със спазването на принципите на върховенство на закона. Европарламентът настоява Комисията да задейства механизма възможно най-бързо.