Съдът определи 1 млн. лв. за свободата на Ветко и Маринела Арабаджиеви
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Юли 2021 07:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съдът определи 1 млн. лв. за свободата на Ветко и Маринела Арабаджиеви

Марката заменя домашния арест на подсъдимото семейство, определението на съда е окончателно

/КРОСС/ 1 милион лева струва свободата на арестуваното семейство бизнесмени Ветко и Маринела Арабаджиеви. Това става ясно от решение на Апелативния специализиран наказателен съд, който определи по 500 000 лв. гаранция и за двамата.
В закрито заседание на 22 юли въззивен състав с председател Веселина Вълева и членове Венелин Иванов и Мариета Неделчева измениха мярката за неотклонение на подсъдимия Ветко Арабаджиев от "Домашен арест" в "Гаранция" в размер на 500 000 лева, както и мярката за неотклонение на подсъдимата Маринела Арабаджиева от "Домашен арест" в "Гаранция" в размер на 500 000 лева.

Така апелативните магистрати са отменили определението на Специализирания наказателен съд от 29 юни, с което паричните гаранции на съпрузите са определени на по 1 милион лева.

"Същественото е, че определените гаранции са внесени и отсъстват причини за намаляване на техния размер. Различна е ситуацията с мерките за неотклонение на подс. В. К. А. и М.А.. Макар с определение от 22.06.2021г. по в.ч.н.д. № 255/2021г. АСНС да е взел на последните двама подсъдими мярка за неотклонение "Гаранция" в размер на по 1 000 000 лева, вместо прилаганата "Домашен арест", това не е облекчило процесуалното им положение, защото отмерените гаранции не са внесени и въззивното определение не е породило правен ефект. Предвид защитното твърдение, че "Гаранция" от по 1 000 000 лева или общо 2 000 000 лева за двамата подсъдими е непосилна за финансовите им възможности, съдът намира, че същата е неизпълнима и на практика води до продължаване ограничаване правото им на свободно предвиждане, което не е пропорционално на напредналия ход на съдебното производство и на времето, през което те са били задържани или с мярка за неотклонение "Домашен арест". Ето защо, въззивният съд счита, че следва да уважи исканията и да определи гаранция в по - ниския размер от по 500 000 лева за подс. В. К. А. и М.А.", пише в решението на Апелативния спецсъд.

"Определението от 29.06.2021г., също следва да бъде отменено, като на подсъдимите В. К. А. и М.А. следва да бъде определена " Гаранция" в размер на по 500 000 лева, вместо действащата към момента "Домашен арест", пише още в решението.

Определението на съда е окончателно.