Черноморските курорти се напълниха и вдигнаха цените
Секция: Туризъм
27 Юли 2021 08:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Черноморските курорти се напълниха и вдигнаха цените

На юг от Слънчев бряг почивките струват с 20% по-скъпо от преди година

/КРОСС/ Морските ни курорти се напълниха с туристи. От средата на юли до средата на август повечето хотели нямат свободни места и са изцяло заети, разказаха за "Труд" туроператори.

По-голям е напливът на юг от Слънчев бряг, където по традиция предпочитат да почиват българите. Тенденцията бе същата и през миналото лято, когато общини като Царево дори реализираха ръст, въпреки кризата, породена от пандемията.

Именно заради големия интерес към градчетата, курортите и къмпингите от Несебър до Ахтопол и през тази година собствениците на хотели, къщи за гости, каравани и вили вдигнаха цените на офертите си за най-търсените месеци - юли и август, средно с 20 на сто още в началото на сезона, обясниха представители на туристически агенции. Това обаче не спря любителите на плажовете по южното Черноморие и в резултат ивиците се напълниха почти "до дупка".

През това лято намирането на свободен шезлонг след 8 сутринта в Поморие, Китен и Несебър е истински ад, разказаха летовници. Ако искаш да събираш тен под чадъра или си с малки деца и това е наложително, ранното ставане е задължително, категорични са препатили почиващи. Резервирането на шезлонгите става още в 6 сутринта, а към 8 евентуално има места само на най-отдалечените места от морето. В 9 да намерите свободен чадър или шезлонг, място на свободния плаж или къде да паркирате колата си в близост до ивицата е почти мисия невъзможна, категорични са плажуващи в най-предпочитаните южни курорти. Това естествено поражда неприятни ситуации като спорове за чадъри и шезлонги или ранно ставане и спане на плажа с дрехи и хавлии, за да се резервира място за горещите часове през деня. При това цените на шезлонгите именно на най-предпочитаните плажове не бяха намалени, за разлика от предходното лято.

По Северното Черноморие няма подобен проблем с пренаселване на плажовете и има място за всички, желаещи да събират тен до морето. В Слънчев бряг и курортите на север от него и през тази година се намират изгодни оферти за ваканция, при това с намаление от 15-20 на сто в сравнение с миналия летен сезон. Все пак навсякъде по Черноморието сезонът е в разгара си и свободни места в хубавите места за настаняване се откриват все по-трудно.

За разлика от други години, когато българите основно почиваха през август, сега всичко е заето още от средата на юли, а свободни места в хотелите има след 8-10 август. Сред причините за големия интерес към българското Черноморие през тази година е и продължаващата епидемия от COVID-19 в света. Мерките за ограничаване на вируса направиха пътуванията в чужбина по-трудни и по-несигурни, затова и голяма част от българите предпочитат да пътуват или до близки дестинации като Гърция и Турция, или да прекарат ваканцията си на родното море.

Все пак трябва да се има предвид, че макар и добър сезонът през това лято се очертава като много кратък, а в националните курорти ситуацията далеч не е толкова цветуща. Част от хотелите не са отворили и през този сезон, а в тези, които работят, и сега има свободни места. Трудно се намира и персонал, затова, въпреки интереса, част от местата за настаняване или отделни крила на хотелите не работят, обясняват от бизнеса.