Пламен Димитров: Вариантът за актуализация на пенсиите е най-справедливият
Секция: Коментари
27 Юли 2021 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Пламен Димитров: Вариантът за актуализация на пенсиите е най-справедливият

/КРОСС/ Промените в бюджета, част от които е повишаването на пенсиите, бяха одобрени от Съвета за тристранно сътрудничество вчера. Сметката на финансовия министър Асен Василев е, че до края на годината в хазната ще влязат 2 млрд. лв. повече от предварително заложеното. Затова държавата може да си позволи да похарчи 1,8 млрд. Парите ще бъдат разпределени, както следва: за подготовка за нова COVID вълна - 355 млн. лв., за преизчисляване на пенсиите - 575 млн. лв., за подкрепа на бизнеса - 430 млн. лв.

„Като цяло е добре, че най-накрая има актуализация на бюджета. Заедно с бизнеса искахме да има такава още през март, но никой не ни чу. Исканията ни бяха за здравеопазването, социалните разходи и подкрепа на бизнеса и заетостта и сега няма как да не сме доволни". Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред Нова тв.

„Вариантът за актуализация на пенсиите, който беше подкрепен вчера - през тежестта на всяка година стаж, която хората имат, е най-справедливият. Той ще даде на всички ръст на пенсиите средно с 12,5%", каза още той.

Димитров обясни, че при всяка промяна в пенсиите става въпрос за милиарди: „Всички пенсии са около 11 млрд. 10-процентно увеличение е 1,1 млрд. лв. За голямо съжаление това са възможностите на нашата държава", каза още той.

„Икономиката се възстановява. Догодина ръстът ще е около 5%. Това означава повече приходи", категоричен бе президентът на КНСБ.