Проф. Рачев: Чакат ни температури до 40-42 градуса, горещините ще продължат до понеделник
Секция: Коментари
27 Юли 2021 10:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Рачев: Чакат ни температури до 40-42 градуса, горещините ще продължат до понеделник

/КРОСС/ От сряда ни очакват много високи температури. Горещините ще продължат до понеделник. Това каза пред БТВ климатологът проф. Георги Рачев. Температури от 40-42 градуса не сме имали скоро. Прословутото лято на 2012 г. ще остане в аналите на климатологията - много дълго и топло. Сега ще бъде горещо, а в следобедните часове- много горещо. Това ще продължи почти две седмици, каза Рачев.

В някои градове, като Пловдив и Бяла Слатина, температурите ще достигнат 41 градуса. Те ще се задържат такива няколко дни, което прави времето опасно. Минималните температури също ще са високи - около 22-23 градуса.

От понеделник температурите ще се понижат леко и ще са в порядъка на 35-37 градуса. Времето е много опасно за възвратните хора - сухо и горещо. От 13 до 18 ч. не трябва да се излиза и задължително да се пие много вода, посъветва проф. Рачев.

Температурите на морето няма да достигнат 40 градуса. В района на Бургас максималните ще са 36 градуса. Минималните също ще са високи - 23-24 градуса. Слънцето ще бъде силно и трябва да се стои на сянка, особено от 13 до 17 ч., каза климатологът.