Разкриха високотехнологична оранжерия за марихуана край Брацигово
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Юли 2021 11:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разкриха високотехнологична оранжерия за марихуана край Брацигово

/КРОСС/ Автономна оранжерия за отглеждане и последваща обработка на марихуана разкри полицията в Пазарджишко.

В петък полицейските екипи предприели претърсване на имот в брациговското село Козарско с масивна двуетажна промишлена сграда. В рамките на действията е открита високотехнологична автономна оранжерия за отглеждане на марихуана, в която са се полагали грижи за общо 2324 растения от рода на конопа в различен стадий на развитие - част от тях под формата на разсад, а други - на зрели растения, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Иззети са близо 9 килограма зелена листна маса. Наркооранжерията била от закрит тип, оборудвана по всички изисквания за отглеждане на марихуана. Обособени били системи за контрол на температурата и влажността на въздуха, за вентилация на помещенията, използвани са препарати за стимулиране на растежа и обогатена почва.

В сградата били обособени и помещения, оборудвани за последващата обработка на конопените растения - обособени места за дробене и сушене на зелената листна маса и подготвянето й за дистрибуция. За максимална автономност на нелегалното предприятие в приземен етаж била обособена и мини електроцентрала, състояща се от три мощни дизелови електрогенератора за производство на електричество. Открити са 20 пластмасови съда с вместимост от по 1000 литра, повечето от които пълни – в тях се съхранявало дизеловото гориво, използвано при работата на генераторите.

На място са задържани ползвателите на имота – 58-годишен мъж от Хаджидимово и 24-годишен от Бургас. След 24-часовия им арест в полицията и повдигнати обвинения, с постановление на прокуратурата мярката за задържане на двамата е удължена до 72 часа. 

По искане на Окръжна прокуратура–Пазарджик съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях. По случая е образувано досъдебно производство, действията по разследването продължават под наблюдението на прокуратурата.