Борислав Гуцанов: Приоритети ни в преговорите с ИТН са социална политика и здравеопазване
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Юли 2021 11:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борислав Гуцанов: Приоритети ни в преговорите с ИТН са социална политика и здравеопазване

/КРОСС/ „Условията, които поставихме пред ИТН за подкрепа на кабинет са няколко. Това, което за нас е изключително важно е да се говори повече за социална политика. Ние имаме няколко виждания - за подкрепа на младите семейства - безплатните детски градини и лекарства на деца до 14 години; подкрепа за възрастните - преизчисляването на пенсиите. За нас това е основен приоритет - младите семейства и пенсионерите. Смятам, че ще успеем да намерим консенсус с колегите от ИТН. Вторият момент, който е много важен за нас, е здравеопазването. В момента то не е нито достъпно, нито безплатно. Нужно е болниците да не бъдат търговски дружества." Това коментира социалистът Борислав Гуцанов пред bTV радио.
 Той подчерта, че е твърде да се говори още за „стискане на ръце", защото първият разговор между ИТН и БСП е бил „опознавателен": „Днес и утре текат срещи по секторите образование, здравеопазване и социална сфера. Излъчени са специалисти в дадените области, които ще разговарят, за да видят къде могат да направят отстъпки. Аз смятам, че при добра воля, няма народен представител и национално- отговорна политическа партия, които да не иска да се променят тези две сфери."  
Гуцанов подчерта и нуждата от действителна реформа в правосъдната система. 
„Нужно е спокойствие и мъдрост в БСП, за да има предсказуемост в страната ни, за да въведем нормалност в България. Ще положим усилия да има кабинет, който да ни даде спокойствие и нормалност в държавата, хората да се успокоят", завърши Гуцанов.