Заев няма да иска от България признаване на "македонско малцинство"
Секция: СВЯТ
27 Юли 2021 13:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заев няма да иска от България признаване на "македонско малцинство"

/КРОСС/ Северна Македония ще поправи конституцията непосредствено преди присъединяването си към ЕС и тогава в нея ще бъдат включени по-малките етнически общности, живеещи в страната, които не са изброени в най-високия нормативен акт в страната. За София, от друга страна, все още съществува реч на омразата срещу България в учебниците и в публичното пространство и има системно нарушаване на правата на гражданите на Македония от български произход и тяхната дискриминация, пише скопското опозиционно издание "Република".

Запитан дали ако българите бъдат включени в македонската конституция, ще се изисква реципрочност, т.е. включване на македонците в българската конституция, като се има предвид, че в България има македонци (според изданието-бел.ред.), Заев каза, че това е право на България и че намесата във вътрешните работи на съседна държава не е послание за приятелство.

„Това е право на България. Винаги е хубаво да имаме взаимност, но намесата във вътрешните работи на съседните държави не е послание за приятелство. Това остава за тях. Казвам го като наша потребност, а не защото България го иска", каза Заев.