Спорове в парламента дали заседанията на НС да са през седмица
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Юли 2021 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спорове в парламента дали заседанията на НС да са през седмица

/КРОСС/ В Народното събрание обсъждат предложението на председателя Ива Митева пленарните заседания да се провеждат през седмица. Тя се мотивира с това, че режимът на работа в зала трябва да се редува със заседанията на комисиите, предаде БНР.Тук идеята не е парламентът да не работи, напротив, парламентът трябва да работи, но трябва да работи така, както работят всички парламенти, защото, съгласете се, работа до 2 часа в зала или до 3 и след това работа в комисии по няколко часа или по нощите, не е нормална работа. Вие сте свидетели, виждаме и какви закони произвеждаме. Могат да се търсят всякакви механизми за работа на парламента, депутатите трябва да започнат да изпълняват съвестно задълженията си", коментира Митева, като се аргументира, че и в други европейските парламенти е така.

Тази идея няма да бъде одобрена от обществото, посочи депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев:

"Според мен обществото няма да реагира положително на такъв начин на работа на народните представители..., а най-важното всъщност е качеството на работа".

На свой ред Йордан Цонев от ДПС напълно одобри идеята за редуване на заседанията на парламента с тези на комисиите.

"Можем да работим всяка седмица в зала, но тогава в комисиите, тъй като са много, ще работим по пет човека с чужди гласове. Вие виждахте как е в комисия - влизаме в едната комисия, оставяме си гласа, подписваме се и бягаме в другата. Ако искаме тази практика да я прекратим, трябва да дадем много време на комисията, за да работи. Трябва да обясним на хората, че няма да почиваме, няма да лежим вкъщи, а ще идваме в 9 часа сутринта на работа и ще си отиваме в 6 вечерта като всички нормални хора. Ще има санкции, който не идва - без заплата", каза той.

По думите му ДПС ще подкрепи идеята за друг начин на провеждане на заседанията в пленарната зала, ако общественото мнение и медиите застанат зад това предложение, съобщи БТА.Филип Попов от "БСП за България" коментира, че такъв начин на работа би могъл да даде повече време за работа по законопроекти в комисии, но трябва да се види най-добрият баланс, така че работата на НС да бъде ползотворна.

"Този парламент е от неголеми парламентарни групи, което означава трудно покриване на две комисии, които са в един и същи ден", аргументира се той.