Откриха телата на тримата изчезнали на К2 през зимата алпинисти
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Юли 2021 15:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха телата на тримата изчезнали на К2 през зимата алпинисти

/КРОСС/ Телата на алпинистите Али Садпара (Пакистан), Джон Снори (Исландия) и Хуан Пабло Мор (Чили) са били открити на К2 в понеделник - повече от пет месеца след изчезването им през зимата.

Тримата катерачи, за които се смята, че са стигнали върха, загубиха връзка с екипите си на слизане, малко преди да достигнат лагер 3 в началото на февруари.

Новината за намирането на телата на тримата бе съобщена от пакистанския алпийски клуб, но ситуацията със свалянето им е деликатна. Очаква се съдействие от местната армия, която взе участие и в издирването на тримата.

Семействата на Снори и Мор са пожелали телата на двамата да бъдат транспортирани съответно до Исландия и Чили.

Тялото на Мор е било намерено на 400 метра над лагер 4, а тленните останки на Садпара и Снори са били открити около Гърлото на бутилката - най-трудната част от изкачването на К2, непосредствено преди върха.

Синът на Али Садпара, Саджид, в момента е в лагер 4 и днес трябва да бъде заведен до тялото на баща си. Инициативата за издирването на телата и на тримата бе именно негова.

Тримата офцициално бяха обявени за загинали на 18 февруари, малко повече от 10 дни след изчезването си.

Със своите 8611 метра К2 е вторият най-висок връх в света, но е считан за най-смъртоносен. До тази година той не бе изкачван през зимата, но тoва се промени на 16 януари тази година, когато десетима души - шерпи и алпинисти стъпиха заедно на върха.