Херо Мустафа готви коалицията "Козяк" да управлява България
Секция: Интервюта
28 Юли 2021 10:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Херо Мустафа готви коалицията "Козяк" да управлява България

/КРОСС/ Новата власт, която се готви да управлява България, очевидно ще бъде конструирана от посолството на САЩ у нас и ще изпълнява контролирана от Държавния департамент политика, защитаваща американските икономически, политически и военни интереси. Такива предположения се появяват през последните дни и те са съвсем основатели с оглед на събитията.

Пряката намеса на Америка във вътрешните работи на България става твърде очебийна и агресивна, за да бъде пренебрегната.

Според мнозина анализатори посланикът на САЩ в София Херо Мустафа директно работи за коалиция от партии, която да попречи на Русия да разгърне свои проекти у нас и на Балканите.

Някои я наричат коалиция "Козяк", с препратка към адреса на американското посолство в българската столица.

По традиция в Щатите винаги залагат на победителите от местните избори и си ги култивират по свой модел. Така се случи и след вота на 11 юли.

От афишираната твърдост на Слави Трифонов, че няма да води никакви преговори с останалите партии, и предложения набързо кабинет с премиер Николай Василев не остана нищо.

Буквално за часове "Има такъв народ" се извъртя на 180 градуса. Това се случи, след като посланикът на САЩ Херо Мустафа е провела тайни разговори с президента Румен Радев и с представители на шоуто.

Точно на въпросните разговори Тошко Йорданов е получил инструкции да смени политиката и веднага пред публиката излязоха едни изкуствено усмихнати и диалогични сценаристи да преговарят не само с така наречените партии на протеста от "Демократична България" и "Изправи се, БГ! Ние идваме!", но и с ДПС и БСП.

Последните две формации едва ли не бяха анатемосани от партийната върхушка на Дългия. Стопиране на руските енергийни проекти, разширяване на военното сътрудничество, приемането на Македония в Европейския съюз и още по-сериозното навлизане на американския бизнес в България ще са политиките, които новият кабинет трябва да подкрепя и насърчава.

Подобни директиви са били спуснати до "Има такъв народ" и Румен Радев.

Междувременно още преди изборите на 4 април Херо Мустафа сондира въпросните приоритети и с другите партии, които са сред по-големите играчи на иначе разпарчетосаната политическа карта на България.

Тя е получила твърда подкрепа от "Демократична България" и от протестърската общност около Мая Манолова и Николай Хаджигенов. От БСП и ДПС също са дали дума, че страната няма да променя приоритетите си и ще продължи да бъде лоялен член на НАТО и ЕС.

 

Николай Димитров /в. Галерия