1.8% е делът на цигари без платени данъци за първото тримесечие на 2021 г.
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Юли 2021 12:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
1.8% е делът на цигари без платени данъци за първото тримесечие на 2021 г.

Потреблението на цигари без български бандерол според традиционното изследване на празните опаковки остава на ниско ниво

/КРОСС/ Данните за 1-во тримесечие на тази година сочат, че само 1.8% от цигарите са били  без български акцизен бандерол, което е с 0.7 процентни пункта по-ниско от 4-тото тримесечие на 2020 г. , а в сравнение със същия период на 2020 г. нивото се запазва същото. С тези данни България продължава да държи изключително ниски нива на нелегална търговия с цигари, което показва, че институциите са постигнали устойчив успех в борбата срещу контрабандата. Постъпленията от акциз от тютюневи изделия за 2020 г. представляват 52% от общите постъпления от акцизи от всички акцизни стоки и са на рекордното ниво от приблизително 2,8 млрд. лв.

Въпреки усложнената епидемична обстановка през 2020 и 2021 г., проучването за нивата на незаконна търговия с цигари чрез събиране и анализ на празните опаковки от цигари на всяко тримесечие, което се провежда у нас от 2007 г. без прекъсване, продължава да се провежда, а тютюневите компании от „Инициативата срещу незаконната търговия“ оповестяват регулярно данните.

Опаковките на цигари без български акцизен бандерол, събрани и анализирани в рамките на изследването през 1-вото тримесечие, показват сравнима с предишните периоди тенденция – сред тях са опаковки, обозначени за безмитна търговия, или с неизвестни марки от типа illicit whites (марки без аналог на легалния пазар, които са създадени единствено с цел незаконно разпространение) и фалшификати на известни международни марки. Запазва се и тенденцията едни и същи марки да остават водещи по дял на незаконния пазар. Болшинството от продуктите, фалшифициращи известни световни марки, имитират опаковки, предлагани на гръцкия пазар – със здравни предупреждения на гръцки език.

Резултатите показват, че в основната извадка от 20 града през първото тримесечие на 2021 г. има два града с нулево ниво на потребление на незаконни цигари – Стара Загора и Габрово, а в Асеновград, Пазарджик, Перник, Пловдив и Благоевград делът на цигарите без бандерол е над средното за страната, което заслужава внимание от страна на контролните органи.


Сред допълнителните градове, които се проследяват извън основната извадка, се отчитат намаления, като има два града с нулев дял на незаконния пазар - Димитровград и Сандански, и в Свиленград е отчетено значително понижение спрямо четвъртото тримесечие на миналата година:

Компаниите от „Инициативата срещу незаконната търговия" вярват, че поставеният фокус от институциите върху борбата с контрабандата дава дългосрочни резултати, включително и в усложнената епидемична обстановка, с което успешно се защитава легалния пазар в страната и приходите от акцизи в бюджета. Поддържането и занапред на постигнатите ниски нива на нелегалната търговия заедно с осигуряване на предвидимост в регулаторната и фискална среда са ключови за стабилността на легалния пазар и събираемостта на приходите.