Калоян Паргов: Терминът "вътрешна опозиция" бе изкуствено насаден и създаде разделението в БСП
Секция: Коментари
28 Юли 2021 12:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калоян Паргов: Терминът "вътрешна опозиция" бе изкуствено насаден и създаде разделението в БСП

/КРОСС/ По-добре да си мълчиш и да те мислят за глупав, отколкото да проговориш и да разсееш всички съмнения. Защото глупостта на един човек си е проблем на самия човек, но само докато той не я направи обществено достояние. Тогава вече става проблем на цялото общество. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV председателят на БСП - София Калоян Паргов в отговор на обидите отправени от народния представител Христо Проданов в същото предаване.

„Азбучна истина е, че националният резултат на една партия зависи от националната политика и националния предизборен щаб. И никакви регионални инициативи, дори и в столицата, не могат да променят някои тенденции и процеси", посочи Паргов по повод резултата от изборите на 11 юли в София.

Той припомни, че групата на „БСП за България" в Столичния общински съвет е втора политическа сила и незаобиколим фактор. И даде пример, че на последната сесия на СОС, с участието на групата на БСП, бяха отменени 30 точки от дневния ред.

„Работата в местен план изисква понякога гласувания по теми, които са безспорни като метрото, спортни площадки и други", обясни председателят на групата на БСП в СОС.

Паргов обърна внимание на това, че общинските съветници - социалисти в София активно участват в граждански протести срещу презастрояването като този в Овча купел и съдействат за решаването на проблемите на професионални съсловия като тези на работещите в градския транспорт, таксиметровия бранш и други.

„На местните избори през 2019 година, когато нещата изцяло зависеха от Софийската организация, спечелихме 25% от местата в СОС, а само 20 000 гласа от общо 1 200 000 не ни стигнаха, за да имаме и кмет. Загубихме тези 20 000 гласа заради купения и корпоративен вот тогава. Отговорността за резултатите от местните избори ги носи местната организация, за националните - от националната", изтъкна лидерът на БСП - София.

Калоян Паргов бе категоричен, че не приема оценки свързани с неглижиране правото на социалисти да изразят мнение, независимо къде - на протест, в телевизионно студио, на пленум, в печатна медия или другаде.

„Очевидно по същия начин ръководството неглижира и онези 600 000 души, които ни избягаха. Това е проблем за цялата партия, не е само на София, Варна или Бургас. Но този проблем ние ще си го решим в катарзиса, в който сме влезли", заяви Паргов.

По повод причисляването му към "вътрешната опозиция" той каза, че това е нововъведение на госпожа Нинова - разделението между "управляващи" и "вътрешна опозиция".

„БСП никога не е имала "вътрешна опозиция". Нима Красимир Първанов е бил вътрешна опозиция на Георги Първанов и Николай Добрев? Нима Румен Овчаров е бил опозиция на Сергей Станишев или Кирил Добрев е бил опозиция на Михаил Миков? Терминът "вътрешна опозиция" беше изкуствено насаден и създаде разделението в партията", категоричен бе Паргов.

По думите му в БСП има идейни течения и те са записани в Устава и въпросът е той да се спазва.

„БСП е сбор от различни течения и мнения, които лидерът на партията трябва да обедини в юмрук, когато трябва да търси победата на едни или други избори", счита Калоян Паргов.