Спаси София искат оставката на Фандъкова
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Юли 2021 14:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спаси София искат оставката на Фандъкова

                          Фандъкова още днес да си тръгне от Общината,

                                      след като унищожи и Софияплан

/КРОСС/ Градските активисти от Спаси София и независимият общински съветник Борис Бонев реагираха остро днес на новината, че директорът и много от експертите и служителите на Софияплан си подадоха оставките. Те настояват кметът Фандъкова още днес да си подаде оставката, тъй като тя не може да ръководи София и активно работи срещу бъдещето ѝ. „Това е опит за превземане на автономно и експертно общинско дружество, тъй като Фандъкова търси друг виновник за провалите си. На нея все друг ѝ е виновен, че тя не изпълнява функциите, които са типични за всеки един кмет. Фандъкова трябва незабавно да освободи Столичната община от разрушителното си присъствие!" - заяви Борис Бонев.

Фандъкова и колегите ѝ от ГЕРБ на инат разрушиха единственото работещо общинско предприятие, което в последните години беше лъч нормалност в столицата. Там работеха млади, активни, образовани и независими експерти - все качества, към които хората от ГЕРБ и кметът явно имат непоносимост.

Според представителите на Спаси София, Фандъкова показа качества, несъвместими с функцията на кмет. Те припомнят, че в предизборната кампания тя не спря да ползва за ПР Визия за София, разработена именно от екипът на Софияплан, но след изборите не изпълни дори и една мярка от нея. „Пълно бездействие въпреки ясно разписаните предложения, конкретни срокове и осигурени средства. Сега Фандъкова се саморазправя с хората, които изработиха Визията, защото тя лично не изпълнява мерките. Според нас това е поредното доказателство за нейното лицемерие. Всеки следващ ден престой на абдикиралия кмет на този пост нанася непоправими вреди за града. Нека вече да си тръгне, софиянци отдавна не я искат!" - категоричен е Гергин Борисов от Спаси София.

„Притеснителното е, че тази атака и превземане идват в ключов момент за столицата. Предстои изготвяне на нов ОУП, който да предопредели развитието на София за следващите десетилетия. Подозирам, че целта е една - да може ГЕРБ да позволи още повече презастрояване, хаос, корупция и терени за "наши" хора. Не случайно за нов директор се гласи човек, нямащ нищо общо със София, но пък е бивш съветник на Томислав Дончев" - споделя Андрей Зографски.

Според Спаси София оставката на арх. Любо Георгиев и екипа на общинското предприятие е загуба за София. „Експертният потенциал беше граден в продължение на години, а Фандъкова и партийните войници от ГЕРБ го унищожиха без да им мигне окото. При това в личен, а не в обществен интерес - да прикрият следите за собствените си провали и желанието им силово да контролират всички процеси в града" - казват градските активисти.

Гарантирам на софиянци, че тази безпрецедентна агония за София няма да продължат още дълго време! От ГЕРБ и лично Фандъкова трябва да знаят, че тези безчинства няма да бъдат нито забравени, нито простени!" - категоричен е Борис Бонев, независимият общински съветник.