Започна ремонта на водопроводната мрежа на Шумен
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Юли 2021 14:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започна ремонта на водопроводната мрежа на Шумен

/КРОСС/ Започна изпълнението на работния проект за реконструкцията и модернизацията на водопроводната мрежа на град Шумен
Предвижда се основен ремонт и реконструкция на градски магистрални и довеждащи водопроводи
Започна изпълнението на работния проект за реконструкция и модернизация на водопроводната система на гр. Шумен. Договорът беше подписан в началото на месец юли т.г. и обхваща изпълнение на инженеринг, включващ работно проектиране, строителство, доставка на материали и оборудване и авторски надзор на основен ремонт на техническата инфраструктура за водоснабдяване на гр. Шумен. Предвидено е целият проект да бъде завършен за 720 календарни дни.
Общата стойност на тази работна позиция е в размер на 8 470 215,90 лв (осем милиона четиристотин и седемдесет хиляди двеста и петнадесет лева и деветдесет стотинки) без ДДС или 10 164 259,08 лв (десет милиона сто шестдесет и четири хиляди двеста петдесет и девет цяло и осем стотинки) с ДДС.
В рамките на проекта за реконструкция и моденизация на водпроводната мрежа на гр. Шумен ще бъдат изпълнени следните основни подобекти:
Реконструкция и възстановяване на градски магистрален водопровод от напорен водопровод "13000" до бул. "Ришки проход", по съществуващо трасе и от там до ул. "Индустриална", по ново трасе.

Подмяна на магистрален водопровод от помпена станция "V- подем" до напорен водопровод „2х1500" - град Шумен"

Основен ремонт на част от трасето на водопровод ø125 хранителен, кв. Дивдядово - град Шумен.

„Това са основни елементи от водопроводната инфраструктура на Шумен и тяхната подмяна и рекострукция, заедно със съоръженията по тях, ще подобри чувствително водоснабдяването на града. Ще намалее броят на авариите, а заедно с това, ще намалеят и неотчетените водни количества. За нас това е от изключително значение, тъй като един от приоритетите, които сме си поставили, е да намалим използването на електроенергия, защото цената на електроенергията непрекъснато се повишава, а тя формира около 50% от цената на водата. Подмяната на водпороводите, заедно с изключването на дублиращата мрежа и мерките за енергийна ефективност, са залегнали в дейността ни понастоящем и в дългосрочен план", каза Жанета Панайотова, управител на ВиК - Шумен.

Проектът за реконструкция и модернизация на водопроводната мрежа на гр. Шумен се финансира от Европейски структурни фондове, „Околна среда 2014-2020 г." по процедура BG161M1OP002-1.016 „Изграждане на ВиК инфраструктура".