Путин: Цялата световна икономика е засегната от доларите, които печатат САЩ
Секция: Русия
28 Юли 2021 15:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Путин: Цялата световна икономика е засегната от доларите, които печатат САЩ

/КРОСС/ Глобалната икономика се възстановява от последиците от коронавирусната епидемия, но този процес е свързан с инфлационни рискове, заяви руският президент Владимир Путин на среща по социално-икономически въпроси, предава ТАСС.

„Днес предлагам да се съсредоточим върху това как руската икономика преодолява последиците от коронавирусната епидемия. Виждаме, че глобалната икономика като цяло продължава да се възстановява и с доста високи темпове, но този обективен процес е свързан и с инфлационни рискове", отбеляза държавният глава.

Путин отбеляза, че цялата световна икономика е засегната от емисиите на долари, за да се покрие бюджетния дефицит в САЩ. Според него инфлацията в тази страна надхвърля 5%, докато целта е била да се достигне до 2%. САЩ вече две години подред изпълняват бюджет с дефицити по 15%.

„И този дефицит се погасява за сметка на какво? За сметка на емисиите. Оттук идва инфлацията", обясни руският президент. „Разбира се, това се отразява изцяло върху световна икономика, имайки предвид значението на американската [икономика] за целия свят и значението на долара като най-голямата, най-търсената резервна валута".