Борис Цветков: Защо СО разреши изсичане на гора в Овча купел
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Юли 2021 15:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борис Цветков: Защо СО разреши изсичане на гора в Овча купел

/КРОСС/ Най-неочаквано бе изсечена гора на ул. „Войводина могила" №24 в кв. „Овча купел" - стара част. Обемът на изсечените дървета и растения най-вероятно е равен или по-голям от този на единствения нов парк в София през последните 30 години - „Възраждане". Скоро след това пристигат и строителни машини наети от фирма твърдяща, че теренът е частна собственост. Това съобщи Борис Цветков - председател на БСП - Искър и член на Дискусионен клуб за социална местна политика.

„Промените в строителните планове в този район не са били обект на обществено обсъждане, въпреки че касаят хиляди граждани. Има обосновани съмнения за собствеността на терена", обясни Цветков и допълни, че протестите на гражданите доведоха до обещание от страна на районния кмет да спре строежа, докато не се изясни законността му. Въпреки обещанието, само 2 дни след изборите, кметът е дал разрешение за продължаване на строежа.

Ето защо Борис Цветков се обръща към ресорния заместник-кмет Десислава Билева и към председателя на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори Лорита Радева с няколко конкретни въпроса.

„С чие разрешение е изсечена гората и растителността на въпросния терен, при условие, че някои от дърветата са защитени видове, а е и период на гнездене на пойни птички, сред които има също защитени видове? Защо не е дадена възможност за обществено обсъждане на това действие", пита социалистът.

Цветков поставя и въпросите какви действия са предвидени за компенсиране на това изсичане на част от „белия дроб"на София, както и какви санкции ще бъдат наложени на виновните за сечта лица и фирми.