"Северен поток 2" е завършен на 99%
Секция: ИКОНОМИКА
28 Юли 2021 15:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Северен поток 2" е завършен на 99%

/КРОСС/ "Северен поток 2" към момента е завършен с 99%, корабът за полагане на тръби "Фортуна" продължава да работи на последния участък", казаха от компанията оператор Nord Stream 2 AG пред ТАСС.

Изявлението дойде седмица след постигнато споразумение между САЩ и Германия за проекта

В същото време корабът за полагане на тръби "Академик Черски" е завършил изцяло първоначално планираната работа на газопровода "Северен поток 2". По този начин газопроводът е завършен на 99%. "Фортуна" продължава да работи на финалната част от проекта", заяви източникът от компанията оператор.

Изграждането на "Северен поток 2" трябва да завърши до края на август, а първият газ e възможно да бъде пуснат по газопровода още тази година, обяви междувременно шефът на австрийската компания OMV Райнер Зеле на пресконференция по повод представянето на корпоративния отчет на OMV за второто тримесечие.

"Ще стискам палци за "Северен поток 2"". Ръководителят на австрийската компания каза, че строителството ще приключи в края на август. Затова вярваме, че тази година може да потече газ, има голям шанс това да стане, каза Зеле, цитиран от ТАСС. Той очаква пускането в експлоатация да започне през втората половина на 2021 година.

Проектът ще осигури сигурен достъп на Европа до газ, който играе важна роля в енергийния преход, категоричен е Зеле.

Финансовият директор на OMV Райнхард Флори добави, че компанията е отпуснала малко над 800 милиона евро за финансиране на проекта.

Зеле приветства споразумението за "Северен поток 2" между САЩ и Германия, тъй като според него то ще осигури завършването на проекта и въвеждането на газопровода в експлоатация.

Какво се очаква от геополитическата сделка за "Северен поток 2"

Наскоро Германия и САЩ постигнаха споразумение за "Северен поток 2", като в центъра на сделката им е газовият транзит през Украйна. Берлин и Вашингтон се договориха да наложат санкции на Русия, ако тя се откаже от него.

Целта е Украйна да продължи да получава транзитни такси, които са основен източник на държавни приходи и след като "Северен поток 2" започне да функционира. Настоящата транзитна сделка между Русия и Украйна приключва през 2024 година.

Вашингтон продължава да смята, че проектът е лоша сделка за Европа, но няма какво да се направи, защото е пред приключване и в него участват европейски партньори. Но приемайки сделката, заяви, че Берлин се е ангажирал да вземе мерки, в случай че Русия опита да използва енергетиката като оръжие или извърши нови агресивни действия срещу Украйна или други страни от Централна и Източна Европа, като наложи санкции.

Берлин потвърди, че няма да се поколебае да го направи.

Същевременно Германия и САЩ обявиха, че ще работят и за намаляване на зависимостта на Украйна от руския газ и от приходите от транзита.

Москва прие съобщенията за постигнатото споразумение с недоумение. Русия винаги се е обявявала за запазване на транзита през Украйна. Колкото до "Северен поток 2", това е само търговски проект и политическата намеса, включително сделката между Германия и САЩ, изглежда неуместно, заяви пред "Известия" Павел Завални, шеф на енергийната комисия в руския парламент.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък напомни, че президентът Владимир Путин многократно е казвал, че Русия е готова да обсъди удължаването на транзита на газ през Украйна след 2024 г.

Русия винаги е била и си остава отговорен гарант за енергийната сигурност на европейския континент, или дори бих казал, в по-широк, глобален мащаб, отбеляза Песков пред репортери след като Германия и САЩ обявиха споразумението си.

Москва се готви за енергийни преговори със Запада, писа "Независимая газета". На преговорите с германците Русия няма "да претендира за щети", това не е прието в международната търговия.

"Газпром" може да отбележи, че украинската газопреносна система (ГПС) е остаряла и транзитът през нея струва скъпо. САЩ и Германия може да обещаят на Украйна заеми и да заявят, че може да инвестират в нейната ГПС, но докато Киев сам не предложи на Русия изгодни варианти за транзит, никакви германско-американски договорки няма да спомогнат много за запазване на транзита, коментира експертът Станислав Митрахович.

В същото време Украинският външен министър Кулеба заяви, че Киев търси по-силни гаранции за сигурност заради "Северен поток 2" и официално инициира консултации с Европейския съюз и Германия.