Божидар Андреев остана пети в състезание със световен рекорд
Секция: СПОРТ
28 Юли 2021 16:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Божидар Андреев остана пети в състезание със световен рекорд

/КРОСС/ Българският щангист Божидар Андреев остана на пето място на Олимпиадата в Токио в категория до 73 килограма.

Надеждата ни за медал в този спорт направи само три успешни опита от общо шестте и с това нямаше шанс да се нареди сред призьорите в дисциплината.

Безапелационен шампион стана китаецът Ши Жион, който подобри световния рекорд в двубоя, вдигайки общо 364 килограма и подобрявайки своето върхово постижение.

Европейският шампион Божидар направи наглед лесен опит на 150 килограма. Във второто си излизане не успя да преодолее тежестта от 154 килограма. При третото прояви характер и успя да вдигне тази тежест в изхвърлянето. Това го остави на четвърта позиция след първата част от надпреварата.

В изтласкването Божидар започна с успешен опит на 184 килограма, макар че имаше сериозни затруднения. За жалост обаче не успя да се поздрави с успешен опит на 189 килограма. При третия си опит треньорите му заложиха 190 килограма, но Андреев избърза с изтласкването и не успя да се възползва от шанса си. Така сборът му остана 338 килограма.

Среброто отиде за Рубен Майора от Венецуела, който вдигна 156 килограма и 190 килограма - общо 364.

Бронзът е Рахмад Абдулах с 343 кг. Албанецът Брикен Каля също завърши пред Андреев с 338, но 1 кг повече в изхвърлянето.

Последният олимпийски медал на България във вдигането на тежести остава този на Милка Манева от Игрите в Лондон през 2012 година. При мъжете последното отличие е на Милен Добрев в Атина от 2004-а.

На август на сцената в Токио ще се качи и другият български представител - Христо Христов. Световният шампион за младежи от Ташкент ще участва в категория до 109 килограма.