Дмитрий Песков: САЩ не са партньори, а опоненти на Русия
Секция: Русия
28 Юли 2021 17:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Дмитрий Песков: САЩ не са партньори, а опоненти на Русия

/КРОСС/ Байдън греши като казва, че Русия притежава единствено ядрени оръжия и петрол, коментира още говорителят на Кремъл

Съединените щати все още не са партньори, а опоненти на Русия и този факт е за съжаление, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков пред репортери. В същото време той е обнадежден, че страните са преминали от „само пикиране" към „преговори с пикиране", предава ТАСС.

„Едва ли сега (САЩ) могат да бъдат наречени партньори. По-скоро това са наши опоненти или колеги. Засега няма програми за партньорство и отношения, за наше съжаление. Въпреки че президентът [Руската федерация Владимир] Путин многократно демонстрира политическа воля за нормализиране на тези отношения", каза Песков.

Песков заяви, че изказването на американския президент Джо Байдън Кремъл, че Русия притежава единствено ядрени оръжия и петрол - е далеч от истината и показва непознаване на страната, предаде Ройтерс.

Той коментира, че изглежда сякаш Байдън, който произнесе речта си по време на посещение в Службата на директора на националното разузнаване (ODNI), нарочно е пригодил посланието си към разузнавателната общност в страната и е искал да я впечатли.

Говорителят на Кремъл също определи като „много положителен знак" факта, че днес в Женева работят експерти от Руската федерация, които комуникират по въпросите на стратегическата стабилност. „Надяваме се, че поне в хода на тези контакти ще успеем да споделим позициите си по-пълно", обобщи Песков.

Прессекретарят на президента призова да не се преувеличава значението на срещата на руския и американския лидери. Според говорителя на Кремъл не може да се каже, че след срещата на върха на 16 юни в Женева Москва и Вашингтон са започнали ера на партньорство и съюзничество.

По думите му, разговорите между държавните глави „са били полезни и конструктивни". Песков припомни, че „бяха изложени тези точки, по които страните имат сериозни разногласия".

„Положителната страна на тези разговори е разбирането за необходимостта от започване на контакти по цял набор от въпроси, включително киберсигурността, стратегическата стабилност и евентуално други", изрази увереност прессекретарят на Путин. „По отношение на киберсигурността и стратегическата стабилност се осъществяват контакти, това е плюс", добави той.

„Но би било неразумно да си слагаме розови очила и да разглеждаме Женева като определен праг, преминал след който вече сме навлезли в ера на партньорство и съюз", обобщи Песков.