Оранжев код за жеги до 41 градуса в 21 области
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Юли 2021 07:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Оранжев код за жеги до 41 градуса в 21 области

/КРОСС/ За 29 юли е обявен оранжев код за горещо време в 21 области от страната, а в останалите 7 области е жълт код.

След обяд на места, главно над планинските райони ще има купеста облачност. В западната част на Дунавската равнина за кратко ще се появи слаб до умерен запад-северозападен вятър. Дневните температури още малко ще се повишат и максималните ще бъдат между 36 и 41 градуса, по-ниски ще останат по морския бряг, където ще духа бриз, в София около 37 градуса.

Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа бриз. Максималните температури ще бъдат 30-32 градуса. Температурата на морската вода ще бъде 26-27 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Остава топло с максимална температура на височина 1200 метра - около 31 градуса на 2000 метра - около 24 градуса.

В петък и събота ще бъде предимно слънчево. Временно северозападен вятър ще духа в Северна България и температурите слабо и за кратко ще се понижат. Ще се създадат условия за развитие на купеста облачност след обяд над Северна България и планините. Възможни са изолирани краткотрайни валежи и гръмотевици и локални интензивни явления. На юг ще остане горещо, с температури в низините около 40 градуса.

До края на юли и в началото на август времето ще бъде слънчево, през повечето дни в по-голямата част от страната - и почти тихо. Купеста облачност ще има в часовете около и след обяд, почти без валежи. Доста горещо време, с преобладаващи максимални температури между 34° и 39°, на отделни места и малко по-високи, а по-ниски, до 30°- 34°, ще остават по Черноморието, където ще духа бриз.